Farsangi Fánk
Az, hogy miként is lett a fánk egy kötelező farsangi étek, a mai napig nem tisztázott. Talán mókás formája, vagy a textúrája miatt? Vagy a szalagos, netán a csöröge az igazi?
Ki tudja…!?
Ahány ház, annyi fánk! A Német, Francia, Olasz , Spanyol, ciprusi konyha is ismeri!
Testvére a Cseh eredetű, kanállal szaggatott tarkedli. Az amerikai fánk – dounut – közepén a lyuk egy nagyon egyszerű okból van: hajdan a vásárokon árulták, rúdra húzva. Az egyik legelterjedtebb édes tészta a gasztronómia világában.
A kutatók szerint II. Ramszesz Fáraó sírjának domborművein 3300 évvel megjelent domborművön ábrázolt csiga alakú sütemény is fánk, melyet a rabszolgák csipesszel szednek ki a forró olajból.
Másfelől: az ókori római étkezések klasszikus édessége lehetett az I. század elejéről.
A Magyar konyhában már Mátyás Király idejében feltűnt, vendégfogadás alkalmával kínálták.
A Szakácstudomány című első Magyar szakácskönyv 1570-ben egy teljes fejezetet szentelt a fánkoknak. Kétszerfölt fánk, horgas fánk, törött fánk, golyófánk, zöldfánk, kékfánk (búzavirággal készítették) Malosa (mazsola) szőlős fánk, mozsárfánk, sulyomfánk, figetős fánk, marca fánk.
A töltött fánk, a 18. század közepén, lelkes fánk néven jelent meg a hazai gasztronómiában.
Magyar Elek szakácskönyve szerint:
” A farsangi fánk legyen könnyű, miként a hab, és omlós, hogy szinte elolvadjon az ember szájában. A színe pedig legyen aranysárga. A derekán, szabályos körben fehér cingulus vonuljon amelyet köznyelven ranftlinak is neveznek. És forrón tálalják elénk farsang idején. Lisztjét, és kovászát is óvni kell a hidegtől… „
És egy egyszerű, és finom szalagos fánk recept Borbás Marcsitól:
- Előkészület ideje:: 45
- Főzési idő: 10
- Teljes idő: 60
- Adag: 4
- Kategória: Sütemény
- Eljárás: Olajban sütés
- Konyha: Magyar
Hozzávalók
50 dkg liszt
• 6 dkg olvasztott vaj
• 5 dkg cukor
• 5 tojássárgája
• 3 dkg élesztő
• 2,5–3 dl zsíros tej
• csipet só
• 1 citrom héja
• 2 cent rum
• 1 liter olaj (a sütéshez)
• A tálaláshoz: baracklekvár és porcukor
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot. Ha az élesztő felfutott, beleütjük a tojások sárgáját. A vajat felolvasztjuk, és azt is a tejes keverékhez adjuk, majd belekeverjük a rumot. Erre azért van szükség, hogy a tészta a sütés során ne szívjon fel a kelleténél több olajat. Az egészet jól elkeverjük, majd elkezdjük adagolni hozzá a lisztet. Nagyon figyeljünk, hogy ne legyen kemény a tészta! Akkor jó, ha lágy, és kissé nehezen kezelhető, de még formázható. Alaposan kidolgozzuk, közben a citrom héját is belereszeljük.
Ha a tészta összeállt és kezd hólyagosodni, akkor letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Kb. 40-45 perc elteltével el is kezdhetünk dolgozni vele. Lisztezett deszkára borítjuk, kb. 2 cm vékonyra kinyújtjuk. Egy közepes nagyságú formával kiszaggatjuk, majd 10-15 percig pihentetjük őket. Közben felmelegítjük az olajat, de nem túl forróra, mert akkor kívülről megégnek a fánkok, és nem sülnek át teljesen. A fánkok közepébe az ujjunkkal egy mélyedést készítünk, majd belerakjuk őket óvatosan az olajba, a mélyedéssel lefelé. Először lefedjük a lábast, majd egy perc után levesszük a fedőt, és még egy percig sülni hagyjuk a fánkokat, majd megfordítjuk, és még kb. két percig sütjük.
Az egész folyamatot meleg, huzatmentes konyhában végezzük!
Nutrition
- Hány személyre: 4
Kulcsszavak: Farsangi fánk, Szalagos fánk