szombat, szeptember 25, 2021
KezdőlapSoltvadkert hírekKözéletPedagógusoknak szeretettel

Pedagógusoknak szeretettel

“A 21. század tanára sok mindent tud, de amiben igazán járatos, az a gyerek. A gyerekkel való bánásmód. A szociális érzék. A konfliktuskezelés.”
/ Vekerdy Tamás /

A pedagógusokat június első vasárnapján köszönjük a köznevelésben és a felsőoktatásban. Az egészségügy mellett a másik legfelelősségteljesebb munkát látják el, tanítják és oktatják a jövő generációit, megalapozzák a világ jövőjét gyermekeink által.

Miért pont júniushoz köthető a Pedagógus nap?

Az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1996-ban ezen a napon fogadta el a pedagógusok jogairól szóló, 150 paragrafusból álló határozatot. Magyarországon 1952. június 7–8-án ünnepelték először ezt a napot, s ez alkalomból adták át a kiváló tanítói és tanári okleveleket, később egyes kitüntetéseket az ország legjobb pedagógusainak. 1993 és 2012 között a tanárok, oktatók kitüntetése január 22-én, a magyar kultúra napján történt. 2013-tól ismét e napon adják át az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat:

Örök Hála és Tisztelet a Tanítóknak
Örök Hála és Tisztelet a Tanítóknak
    • Eötvös József-díj
    • Szent-Györgyi Albert-díj
    • Apáczai Csere János-díj
    • Brunszvik Teréz-díj
    • Németh László-díj

Átértékelődött sok emberben az elmúlt pár hónapban a tanárok, tanítók, óvónők munkája, hiszen megtapasztalhatták a szülők azt, hogy milyen az otthon tanuló gyermek és mennyi nehézséggel járhat a nevelő-tanító munka, mennyi türelem kell hozzá. Talán ez az átértékelés felértékeli azt a munkát, azt a türelmet, azt a sok energiát, empátiát és szeretet, amit a gyerekek, Kamaszok, fiatal felnőttek felé sugároznak.

Ha visszaemlékezünk, mindannyiunk életében jelen vannak/voltak azok a pedagógusok, akik motiváltak, hittek bennünk, szigorúan neveltek és oktattak, irányt mutattak, megértőn öleltek, olykor aggódtak és bosszankodtak miattunk. Életünk és gyermekeink, unokáink életének részei, ami egy életre meghatározó lehet… Köszönjük hát a lelkiismeretes munkájukat, hivatástudattal végzett tudás-palántázásukat!

“A nagy tanár olyan általános élet- és munkaszemléletet ad a diákjainak, amivel képesek egészen különböző területeken is megállni a helyüket, olyanokon is, amikről konkrétan semmit sem tanultak az iskolában.”
/ Mérő László /

-Hírdetés -

Friss cikkeink