hétfő, augusztus 15, 2022
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekKözéletPalántázás, a kicsikkel.

Palántázás, a kicsikkel.

Avagy, életre és munkára nevelés a soltvadkerti Evangélikus Egyházi Óvodában Soltvadkerten.

Az Evangélikus Egyházi ovi még 2014-ben elnyerte a “Zöld Óvoda” címet, így ennek a programnak a keretén belül, minden évben valamilyen, a környezeti neveléshez kapcsolódó projekt megvalósítása is a felelős nevelő munka része.

– A fóliasátor felállításának ötlete, már korábban is felvetődött, a 2019-es Adventi városi rendezvényen az Adventi Kuckó alkalmával befolyt összegből, és szülői támogatásból és felajánlásokból végre megvalósulhatott ez a régi álom. Kecskemétről érkezett a sátor-szerkezet, és kis kerti szerszámok vásárlására is lehetőség nyílt.
A locsolókannák, kiegészítők és a temérdek palánta, szülői felajánlásként érkeztek.

Lakatosné Hachbold Éva óvodavezető elmondta, hogy fontos számukra, hogy a gyermekek életre, munkára nevelése.
Ennek az egyik alapja, a személyes példamutatás, mind szülői és pedagógusi részről, amelyet egészen pici kortól kell elkezdeni.

A Zöld Óvodaként fontos számunkra az egészséges, környezettudatos életmód a környezet védelme, és a szelektív hulladékgyűjtés is.
A növények közös gondozása, öntözése, a gyermekek számára nem plusz feladat, hanem a napi udvari játék, egy szabadon választható eleme, az óvodai közösségi élet része, természetesen megfelelő felügyelet mellett. Így közvetlen közelről tapasztalhatják meg azt, megfelelő odafigyeléssel, munkával és kitartással szinte bármi elérhető.
A korábban szülői segítséggel felállított, és előkészített fóliasátorba a mai napon palántázták a gyermekek a paradicsom, paprika, padlizsán és uborka palántákat, de jutott hely néhány koktélparadicsomnak, és zellernek is. A palántázóban pedig már a fejes saláta magok kelnek sorra.


A gyerekek Szarka Rita vezető helyettes felügyelete mellett lelkesen vettek részt a palánták beültetésében, és az öntözésben a mai délelőtt.
A gyermekek számára, egyre fontosabb, hogy lássák, és részt vegyenek a folyamatokban. Manapság már nincsenek otthon vagy esetleg a nagymamáknál konyhakertek. Sok gyermek például borsót csak a helyi piacon vagy a boltok pocain vagy a fagyasztó vitrinekben lát.
Így az ismeretszerzés, és a játszva tanulás és tapasztalás egyszerre szolgálja a tudás gyarapodását.

És hogy mi lesz a termés sorsa?

Ha nagyon jól sikerül, lehet nyitni egy Ovi-Zölcsi boltot…persze ez most vicc, de sohasem lehet tudni. 🙂
A teljesen bio körülmények közt termelt zöldségeket a péntekenkénti közös reggelik alkalmával fogják elfogyasztani a gyermekek.

A paradicsom, és paprika termésből pedig a Kreatív Kuckóban fog készülni az Ovi lecsó.

 

 

..::BR::..
Fotó: Birofoto

-Hírdetés -

Friss cikkeink