hétfő, augusztus 15, 2022
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekHelyére került az időmérő szerkezet.

Helyére került az időmérő szerkezet.

A Soltvadkerti Római Katolikus templom toronyórája, már harminc éve mutatja a pontos időt a falubéliek számára.
Az idő nem múlt el nyomtalanul a mechanikai szerkezet felett sem. A meghibásodott eszközöket fel kell újítani, nagy javítani.


A feladatot a füzesabonyi Toronymester Kft. szakember gárdája vállalta el.
– A céget Bukta András alapította két fiával, Balázzsal, és Ádámmal, immáron negyven esztendeje.
Lakatos, műszerész, mechanikai gépszerelő, és alpinista is tagja a jól összeszokott csapatnak.
Saját fejlesztésű mechanikai szerkezettel, GPS vezérléses, rendkívül pontos elektronikával működő elektronikus toronyóráik, harang vezérléseik szerte az országban üzemelnek.
Folyamatosan teljesítenek megbízásokat Szlovákiában, Romániában és Kárpátalján is.

De nézzük csak, mi is történt a soltvadkerti toronyórával

Bukta Balázs elmondta, hogy egy éve jártak nálunk előzően, akkor a központi meghajtó rendszert kellett kicserélni, és bár akkor megpróbálták rendbe hozni a mutató meghajtó áttételeket, de sajnos a korrózió annyira igénybe vette a csőtengelyt, és az áttételt, hogy azok most már teljesen megszorultak.
Ezért, három héttel korábban alpinista kollegájuk a császárfához kibiztosítva (központi gerenda a torony szerkezetében) a toronyból kimászva leszerelte a mutatókat a közel 50 méteres magasságban.
– A számlaphajtások hajtóműveit is leszerelték, műhelybe szállították.
A szétbontást követően a hajtást homokfúvással megtisztították, újra perselyezték, a kopott alkatrészeket kicserélték, horganyozással korrózióvédelemmel látták el.
Az óramutatók, időjárás álló Szinter festéssel lettek lefestve.
– Az összeszerelés során, a közel egy méter átmérőjű tűzzománcozott számlapokat megtisztították, majd a számlaphajtások, és a mutatók is a helyükre kerültek.
Ezt követően 12:00- ra pozícionálták a számlapokon a óramutatókat, lerögzítették  a hajtás elemeket, majd pontos időre állították az órát.
Balázs szerint ez egy közepesen nehéz feladat volt számukra.
A gyakran nagy magasságban végzett munkakör ellenére még nem volt balesetük, köszönhetően a körültekintő munkavégzésnek, és a biztonságtechnikai szabályok betartásának, ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy itt csak egy alaklommal hibázhat az ember.

..::BR::..

Foto: Birofoto

-Hírdetés -

Friss cikkeink