hétfő, szeptember 26, 2022
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekKarantén sorozatunk utoló része

Karantén sorozatunk utoló része

Mivel újraindul az óvoda és zajlanak már az érettségik is, így a mai lesz az utolsó beszámolós cikkünk a Karantén ovi-suli 
Nagyon köszönjük az anyukáknak, az óvó néniknek, hogy elküldték a történeteiket, családi fotóikat. Ügyesek voltatok, jó volt egy kis bepillantást nyerni mások hétköznapjaiba is. Továbbra is bíztatunk mindenkit, ha van kedve, írjon nekünk. Igyekszünk minden jó történetnek, ötletnek helyet adni. Ebben a cikkünkben, rendhagyó módon két családot is szeretnénk bemutatni az olvasóinknak. 

– Mennyire volt nehéz átállni erre a rendszerre ? – A gyermeknek bonyolultabb, vagy neked, szülőnek? Hogy fogadták a gyermekeid ezt az eddigitől merőben más helyzetet?

Nagyon nehéz volt. Két óvodás fiunk van, (3 évesek, ikrek) És a szülőnek és a gyerekeknek is bonyodalmakat okoz a jelenlegi helyzet.
Eleinte nagyon rosszul fogadták a gyerekek. Hiányzik nekik a gyermek társaság és nehezen fogadták el, hogy a munkánk miatt nem tudunk annyit rájuk figyelni, mint az oviban.

– Hogy viselik a gyermekek a megszokott közösségeik, barátaik hiányát?
Az ovival e-miatt létrehoztunk egy Viber csoportot, ahol videókat, fotókat osztunk meg a gyerekekről. Ez is egy program, amikor ezeket közösen megnézzük este.

– Nagyjából, milyen napirendet sikerült kialakítani az elmúlt hetek során, és ezt mennyire tudjátok tartani?

Őszintén? A reggeli, ebéd, vacsora napirenden kívül nem nagyon tudunk mást tartani. A délutáni altatást az végzi, aki a munkája mellett éppen ráér. Vevőszolgálatis és informatikus szülői munkák mellett, ahol vannak azonnal megoldandó problémák is, nem nagyon tudtunk napirendet kialakítani. Az este munka utáni foglalkozások állandóak, majd fürdés, esti mese, alvás. Majd másnap minden kezdődik újra…

– Mi hiányzik nekik a legjobban az oviból?
Leginkább is mindenki… Tündi óvó néni, Andi dajka néni és a barátaink, csoporttársaik is.

– Milyen kikapcsolódási lehetőségeitek vannak?
Hangos mesekönyv hallgatás, bevallom mese DVD-t is szoktak nézni, vagy épp gyerekdalokat hallgatnak.
Gyurmázás, színezés, festés, rajzolás, ragasztás, mesekönyv nézegetés, építés, kisautózás, bújócska, babakonyha. Igyekszünk mindent bevetni, hogy lekössük őket. Szerencsések vagyunk, hogy megengedhetjük magunknak a komplett udvari játékparkot. Hinta, mászóka, házikó, trambulin, homokozó, foci, bujkáló, traktorok, kerékpárok, aszfaltkréta. Egyszóval minden.

– Mit üzennétek a többieknek, akik otthon tanulnak?
Kitartást kívánunk mindenkinek, remélhetőleg nemsokára újra együtt leszünk. Hiányoztok! Jó egészséget kívánok mindenkinek! 

Antal Anett


– Hány gyermekkel, melyik oviból kell otthon maradnotok, miként oldottátok meg?
Egy gyermekes anyuka vagyok. Imi szeptemberben lesz 7 éves, így búcsú és átmenet nélkül kezdjük szeptemberben az iskolát.
Bocskai óvodába jártunk, nagyon szerettük az összetartó kis közösséget. Mikor az óvoda bezárt, rögtön mi, szülők összefogtunk és támogattuk egymást. Sajnos, sokan függenek a munkahelyi megélhetésüktől, így többen is felajánlottuk, hogy segítünk és vigyázunk a kis pajtásokra. Nálunk, Imin kívül, 2-4 gyerek szokott lenni.

– Mennyire volt nehéz átállni erre a rendszerre? A gyermeknek bonyolultabb, vagy neked, szülőnek?
Abszolút nem volt nehéz átállni. Pont a vírus kirobbanása előtt két héttel vesztettem el az állásom, így itthon tudtam lenni a fiammal. Gyorsan megtaláltam ebben a helyzetben is a lehetőségeket, pozitívumokat, és tudtam segíteni másoknak is.
Szerintem a mai gyerekek nagyon okosak, megértik a helyzetet, ha elmagyarázzák nekik. Most így lassan 1,5 hónap után, nyilván már hiányoznak az óvónénik, és azok a társak, akikkel nem találkoznak.
Nekem egyedül a főzés volt bonyolultabb, mert a csipetcsapatom nem mindent eszik meg, de szerintem jól vészeltük át az akadályokat.


– Hogy fogadták a gyermekeid ezt az eddigitől merőben más helyzetet?
Teljesen jól fogadta, szünetnek veszi. Nekünk inkább az a nehéz, hogy az édesapja nem tud hazajönni és nagyon hiányzik nekünk. Ha hazajönne, akkor itthon és kint is 2-2 hét karantént kellene eltöltenie, az pedig sok kiesést jelentene munkájából, ami jelenleg az egyetlen bevételünk, így ez most számunkra kegyetlen időszak, de reméljük, hogy nemsokára jobb lesz.

– A tanító nénik / óvó nénik mennyire segítik elő a gördülékeny otthoni oktatást?
Kati és Anita óvónénik napi rendszereséggel látnak el ötletekkel, feladatokkal. Kisebb-nagyobb sikerrel vesszük az akadályokat. Van mikor kicsit komikus a helyzet, de élvezzük az együtt töltött időt.
Valamint, ezúton köszönjük Kozinak és Tomi bácsinak, a két birkózó edzőnek, akik szintén heti rendszerességgel küldik a vicces edzésvideókat és feladatokat, ezzel is lefárasztva a kis energiabombákat.


– Hogy viselik a gyermekek a megszokott közösségeik, barátaik hiányát? Nagyjából, milyen napirendet sikerült kialakítani az elmúlt hetek során, és ezt mennyire tudjátok tartani?
Mivel azért minden nap van valaki nálunk, akire segítek vigyázni, így nagy hiányosság nincs.
Igen, próbáltunk egy rendszert kialakítani. 8-kor reggeli, 9 körül elkezdünk dolgozni, ebéd, majd kicsi pihenés, utána játék és 4 körül mentek haza a kispajtások. Van udvarunk, így tudunk focizni, fogócskázni, vagy aszfaltra rajzolni….

– Kérdezd meg őket, ki / mi hiányzik nekik a legjobban az oviból / iskolából.
A kisbarátok, akikkel nem találkoznak és az óvónénik.

– Milyen kikapcsolódási lehetőségeik vannak?
Ha kettesben vagyunk ki szoktunk tekerni a tóra. Az egyik kisbarát tanyán lakik erdővel körbe véve, na ott szeretnek igazán! Kincskeresés, őzike les minden van. Adott, hála Istennek, itthon is minden. Trambulin, homokozó, csúszda. Feltaláljuk magunkat.

– Mit üzennétek a többieknek, akik otthon tanulnak?
Ez most egy nagyon nehéz helyzet mindenki számára, de a segítség és egymásra figyelés most még fontosabbá, értékesebbé vált. Kitartást kívánunk mindenkinek! Hozzuk ki a maximumot ebből a helyzetből és értékeljük a gyermekünkkel eltöltött időt, a boldog pillanatokat! Egyébként meg, nemsokára találkozhatunk!

Cseke-Kutasi Katalin

-Hírdetés -

Friss cikkeink