péntek, december 1, 2023
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekKözéletMájusfák Soltvadkerten

Májusfák Soltvadkerten

„A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke.

Története:
A májusfa felállításának legjellemzőbb, hagyomány szerinti időpontja az április 30-áról május 1-jére virradó éjszaka volt. A májusfát vagy májusi gallyat világosig őrizni kellett. A két háború között divatba jött a szerenád, az éjjelizene május elsején. Nagykőrösön amelyik lánynak már volt udvarlója, az május 1-jén kapott májusfát. Leggyakrabban nyárfa volt, de állítottak vadkörtét, orgonát, vadpiszkét is. A fákra színes papírszalagokat akasztottak. Ezután szerenádot adtak, amit a lánynak fogadni illett egy szál gyufa meggyújtásával. A szerenádot követően a lány kiment és borral kínálta a legényeket.

Ez a szokás egyes falvakban még napjainkban is élő hagyományként van jelen. A hajadon lányok kapuját bekötözik, hogy ne tudjon megszökni, és a kerítés elé díszes (általában krepp) szalagokkal feldíszített fát állítanak, amire kisebb nagyobb ajándékokat (italok, ajándékcsomagok, parfüm, virág, ékszerek, lufikat stb.) is kötözhetnek az udvarlók. Egy kerítés előtt az illendőség szerint egy fának szokás állnia, de előfordul, hogy versengés alakul ki a faállítók között, ilyenkor kettő vagy több fa is kerülhet a kerítés elé.

Egyes vidékeken a májusfaállítás alternatívája az udvarlók részéről a májuskosár köttetése. Ez egy nagyobbacska kosár, teli ajándékkal és színes virágokkal, szalaggal átkötve.” /Wikipédia/

Soltvadkerten is évről-évre meglepik szerelmüket a rászánt időt és munkát nem sajnáló fiatalemberek, ezzel is jelezve szerelmük nagyságát, hiszen minél magasabb a fa, annál nagyobb a szerelem. Viszont sajnos idén ezt a szép szokást is sikerült befeketíteni.

Az alábbi Facebook poszt az örömöt ürömmé változtatta:
„Köszönöm a lehetőséget annak az embertársamnak, akit hozzásegíthettem a májusfájához. Soltvadkerten az Orczy utcában állítottam májusfát a barátnőmnek,aki minden évben várja és örül,hogy ott van az ablaka előtt. Te, aki elloptad remélem tisztában vagy vele, hogy mit tettél és hogy ez rád nézve mekkora szégyen, felénk tiszteletlenség. Honnan is tudhatnád mennyi munka van ebbe,ami persze öröm is, hisz boldogságot okozunk vele. De te ezt percek alatt tönkretetted. A fán szivecskés szalagok is voltak amiket megismerek, tehát az lenne a legjobb ha visszahoznád, hisz ha olvasod úgyis rájössz, hogy te tetted. Ha nem, akkor reménykedj, hogy sosem derül ki, mert nem tudod, ez milyen hatással van másra.”
Reméljük kiderül mi történt az eltűnt májusfával és kívánjuk a fiatal párnak, hogy szerelmüket és ennek a szép hagyománynak a tartását ne törje meg ez a kellemetlen incidens!

..::L::..

-Hírdetés -

Friss cikkeink