hétfő, augusztus 2, 2021
KezdőlapSoltvadkert hírekKarantén ovi / suli, avagy tanuljunk otthon… de hogy is néz ki...

Karantén ovi / suli, avagy tanuljunk otthon… de hogy is néz ki ez a valóságban?

Két kislány büszke édesanyja vagyok, Tiara szeptemberben lett első osztályos a kiskunhalasi KRK Központi Általános Iskolában, Liana pedig középső csoportos a soltvadkerti Evangélikus Egyházi Óvodában.

– Mennyire volt nehéz átállni erre az online rendszerre?

Nem mondhatnám, hogy nehéz volt, a munkámat eddig is itthonról  végeztem, így csak ahhoz kellett hozzászoknom, hogy a lányok is egész nap itthon vannak!
Ennek egyébként nagyon örülök, hiszen Tiarával szeptember óta jóformán csak este találkoztunk. Hetente négyszer este fél 7-re értünk haza az iskolából és az edzésekről.
Persze mint mindenkinek, nekünk is kellett egy jó napirend, hogy mit mikor csináljunk, hogy ne csússzunk ki a napból.
Szerencsére az iskolától kaptunk egy útmutatót, hogy melyik tantárggyal mikor foglalkozzunk, így egyszerűbb volt!

– A gyermeknek bonyolultabb, vagy neked, szülőnek?

Nekem csak a főzés miatt volt nehéz, mert  ez eddig sem volt az erősségem, ebből adódóan vannak vicces helyzetek a konyhában, de kezdek belejönni!  Sütni viszont nagyon szeretek, a lányok nagy kedvencét a répatortát majdnem minden héten megsütöm!

– Hogy fogadták a gyermekeid ezt az eddigitől merőben más helyzetet?

Megértették, nem titkoltunk előttük semmit, így tisztában voltak a helyzet súlyosságával! Most már azért gyakrabban emlegetik, hogy ha majd elmúlik a vírus akkor hova szeretnének menni.
A nagyszülőket nagyon hiányolják, szüleimet is ritkábban látjuk de a férjem szülei pestiek, így velük a karantén óta nem találkoztunk, anyósom online esti meséléssel lepi meg a lányokat minden második este! Annak örülök, hogy technika ebben a helyzetben is a segítségünkre van!

– A tanító nénik / óvó nénik mennyire segítik elő a gördülékeny otthoni oktatást?

Szinte naponta kapunk hangüzenetet a Tanító néniktől, részletesen elmagyarázzák, hogy mi az aktuális feladat. Szuper interaktív feladatokat küldenek, amiket eddig nem is ismertünk.
Tiara nagyon erős alapokat kapott a Tanító néniktől, így nem esik nehezére az itthoni tanulás és sokszor mondja is, hogy szeret velem tanulni.
Tulajdonképpen könnyen vettük az akadályokat!

Lianával már kicsit más a helyzet. Az első héten, amíg mi tanultunk ő pihent és mesét nézett,  emiatt volt egy kis lelkiismeret furdalásom is, mert vele nem tudtam eleget foglalkozni. Most már ő is kap az oviból feladatokat, és ha nem is mindegyiket, de amit önállóan el tud készíteni azt mellettünk  megcsinálja és persze azt várja, hogy mikor végez a Tiara, hogy mehessenek babázni!

– Hogy viselik a gyermekek a megszokott közösségeik,barátaik hiányát?

Szerencsésnek mondhatom magunkat, mert hiába van 2 év korkülönbség a lányok között teljesen összenőttek és szeretnek egymással játszani, de természetesen nagyon hiányoznak nekik a barátaik. Tiara szokott video chat-elni az iskolás barátnőkkel, ezek mindig feldobják a napját!

– Nagyjából, milyen napirendet sikerült kialakítani az elmúlt hetek során, és ezt mennyire tudjátok tartani?

A férjemmel a születésüktől fogva kialakítottunk nekik egy napirendet, ami most az itthoni tanulásnál is nagyon sokat segített. Mi télen-nyáron, iskola időben és ha szünet van akkor is időben fektetjük le a lányokat, így ők  minden nap korán kelnek, de kipihenten ébrednek és így az itthoni tanulást is be tudtuk iktatni a délelőttbe és a délutánba is!  Mondhatom hogy mindenre van időnk, nincs kapkodás! Sőt elkezdtük az itthoni közös edzéseket is  a férjemmel, ami nekünk nagyon jó kikapcsolódás, és ezt a szokásunkat nagyon szeretném akkor is megtartani, ha majd újra indul az iskola.

– Kérdezd meg őket, ki / mi hiányzik nekik a legjobban az oviból / iskolából.

Tiara: a barátnők, a technika óra és a Wilkes bácsi – az angol lektor órái!

Liana: Kamilla, és az egész ovi.

– Milyen kikapcsolódási lehetőségeik vannak?

Hálás vagyok, hogy kertes házban élhetünk, mert így minden nap tudunk nagyokat játszani az udvaron, a lányoknak van homokozója, csúszdája és persze labdajáték minden mennyiségben, de ha ki akarunk mozdulni itthonról, akkor kibiciklizünk a Vadkerti tóra és nagyokat sétálunk!

– Mit üzennétek a többieknek, akik otthon tanulnak?

Kitartást kívánok mindenkinek, próbáljuk meg a legjobbat kihozni ebből a nehéz helyzetből!

Németh-Garami Helga

-Hírdetés -

Friss cikkeink