hétfő, szeptember 26, 2022
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekKözéletKarantén ovi / suli, avagy tanuljunk otthon... de hogy is néz ki...

Karantén ovi / suli, avagy tanuljunk otthon… de hogy is néz ki ez a valóságban?

Két gyermekkel vagyok itthon jelenleg, Zénó 5 és fél, Zete pedig 2és fél éves. Mindketten a soltvadkerti Evangélikus óvodába járnak, középső, -és minicsoportosok. Úgy gondolom, így, hogy még ovisok sokkal könnyebb helyzetben vagyunk, mint az iskolások, akikkel a szülőknek újra be kell ülni az iskolapadba és egy olyan napirendet kialakítani, amibe be tudják illeszteni a zavartalan tanulást, hiszen mindannyian tudjuk, hogy nem egyszerű otthon tanulni, úgy, hogy közben játszhatnának a tanulás helyett.

– Mennyire volt nehéz átállni erre a rendszerre?

Nem volt nehéz, most még úgy élik meg ezt az egész helyzetet, mintha szünet lenne. Sok időnk jut most olyan dolgokra, amik a mindennapokban háttérbe szorultak. Minden napra jut egy újabb feladat, játék, amit kipróbálunk. Próbálok mindig valami újdonságot kitalálni, új dolgokat készíteni, de hagyom őket azért egyedül is játszani, hiszen így is sokat fejlődnek, ha nem minden percüket táblázzuk be, hanem nekik saját maguknak kell feladatokat, játékokat kitalálni.

– A gyermeknek bonyolultabb, vagy neked, szülőnek?

Nekünk szülőknek sokkal nehezebb ez a helyzet szerintem, mindent koordinálni, minden elvárásnak megfeleli. A gyerekek könnyen alkalmazkodnak, míg nekünk szülőknek nehezebb feladni a ritmusunk és teljesen másik irányt venni, új rendszert felállítani, ami mindenki igényét kielégíti. Itt kiemelném azokat a szülőket, akik otthonról dolgoznak és emellett tanulnak a gyerekeikkel, ellátják a napi teendőket, erejükön felül próbálnak helyt állni minden fronton. Szerencsések azok, akik megtehetik, hogy most csak a gyerekeikkel foglalkozzanak.

– Hogy fogadták a gyermekeid ezt az eddigitől merőben más helyzetet?

Az első napok nagyon könnyen elteltek, teljesen olyan volt, mintha szünet lenne, mindenki itthon van, rengeteg időnk jut egymásra. Aztán később persze hiányozni kezdtek a barátok, a közös játék, az ismerős környezet. Mindennapos kérdés, hogy anya mikor lesz vége a koronavírusnak, hogy mehessünk ide vagy oda.

– Az óvó nénik mennyire segítik elő a gördülékeny otthoni oktatást?

Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, mert az óvó nénik minden héten küldenek nekünk egy témát, ami a hetet körülöleli. Ebben a fájlban megtalálhatóak interaktív és ismeretterjesztő feladatok, versek, dalok, videók, kézműves feladatok, sporttevékenységek, német nyelvi hanganyag és egy bibliai téma is. Eköré próbálom én is mindig a hetet tervezni, hogy melyik nap mi lehet az amit teljesítünk belőle, ez kitűnő támpont, de ugye a gyerekek mindent átszerveznek legtöbbször és azt készítjük és csináljuk amihez kedvük van, hiszen ezek nem kötelező feladatok, viszont nagyon örülnek a pozitív visszajelzésnek az óvó nénik részéről, amikor elküldjük az elkészült feladatot, ez nagyon jó motiváció számukra. Mindennapos a kommunikáció az óvó nénik és a szülők között, ahol nem csak az óvó nénikkel, de a szülők egymással is tudnak beszélgetni, ötletelni, megosztani a mindennapokat. A gyerekek szívesen nézik a társaikról készült videókat és képeket, az elkészült munkákat.

– Hogy viselik a gyermekek a megszokott közösségeik, barátaik hiányát?

Ez a legnehezebb az egészben. Nagyon hiányoznak a barátok, a megszokott közösség, az együtt töltött idő óvódán belül és kívül is. Hála a technikának, azért próbáljuk videótelefonon is tartani a kapcsolatot a barátokkal, így láthatják egymást és tudnak beszélni is egymással.

– Nagyjából, milyen napirendet sikerült kialakítani az elmúlt hetek során, és ezt mennyire tudjátok tartani?

Nálunk a fiúk későn kelnek, így a délelőtt számunkra rövid, én legtöbbször az ebédet készítem, ha úgy alakul akkor együtt sütünk, főzünk. Ilyenkor inkább szabad játék van, elfoglalják magukat, együtt töltik az időt. Ebéd után Zeti alszik egy nagyot, így ilyenkor jut időnk kettesben Zénóval és ilyenkor azt csináljuk, amihez neki kedve van, ovis feladatok gyakorlása ilyesmi. Utána együtt kézműveskedünk, festünk, rajzolunk, mindig valami újat készítünk, ha van kedvük. Amikor szép az idő akkor pedig a szabadban vagyunk, nagyon szeretnek kint játszani, így ilyenkor inkább kint töltjük az időnket.

– Mi hiányzik nekik a legjobban az oviból a gyermekeknek?

Legjobban a fiúk hiányoznak a csoportból, az együtt töltött idő, a játékok.

– Milyen kikapcsolódási lehetőségeik vannak?

A fiúk és én vagyunk itthon, mi nem járunk el igazán sehova, így nekik az a kikapcsolódás, ha a mamiékkal találkoznak, hiszen anyukám is az oviban dolgozik, így most ideje nagy részét ő is otthon tölti, hozzájuk szoktak elmenni. Másik ilyen amikor az apukájuk itthon van akkor vele találnak ki közös fiús programot, ami jelenleg egy fa csúszdás házikó, hintaállvány a hátsó udvarunkban, barkácsolnak, építenek.

– Játékok a ház körül, kertben udvaron?

Szerencsések vagyunk, mert nagy udvarunk van, így ebből adódóan sok a kinti játéklehetőség. Mindenféle jármű, trambulin, homokozó, az épülő faház, csúszda, hinta a rendelkezésükre áll. Bújócskázunk, fogócskázunk, focizunk, versenyzünk. Állataink is vannak, akikkel tudnak játszani, gondoskodni róluk.

– Mit üzennétek a többieknek, akik otthon tanulnak?

Kitartást kívánok mindenkinek és hogy senkinek ne legyen bűntudata, ha úgy gondolja vagy látja, hogy a másik szülő többet van a gyermekeivel, különféle programokat csinálnak és ő esetleg ezt nem tudja most megtenni, mindenki a legtöbbet próbálja kihozni ebből a helyzetből erején felül és ez mindenképpen becsülendő dolog.

Holczimmer-Windecker Xénia, Bíró Róbert

-Hírdetés -

Friss cikkeink