Futótűzként terjedt…

Futótűzként terjedt, hogy ég a nádas a Vadkerti-tó körül. 25,5 hektárnyi terület égett le, ebből 20 hektár nád, 5,5 hektár erdő.
Az erdők zöme az önkormányzaté, de egy-két magánerdő területe is érintetté vált, főként sétálóösvény szélét érintette a tűz.
A fák törzsén akár több méter magasságban is látni a lángok erejét.

Mivel több fa törzse korhadt volt, ezért ezek a fák a tűzeset hatására veszélyessé váltak, indokolt lett mielőbbi kivágásuk. A sokak által kedvelt ösvény ma még inkább fontos szerepet tölt be mindennapjainkban, amikor a korlátozott mozgásterek mellett ki lehetett menni oda sétálni, futni, kerékpározni, élvezni a friss levegőt, a tó és az élővilág látványát. Kiskunhalas, Kalocsa, Kiskőrös és Soltvadkert tűzoltói mentették a menthetőt, így nem égett le a lelátó és az erős szél ellenére sikerült megfékezni a tüzet.

Ingatlanokban kár nem esett, „szerencsés” széljárásnak köszönhetően. Az állatvilág érintettségére valószínűleg utólag fog fény derülni, mert fészakrakási, költési időszaka kezdődött a madaraknak, de emellett számos hüllő, bogár, rovar pusztulhatott el.

Bár a természet megújulásában hasznot hoz a tűz, hiszen környezetünk nagyon jól tud regenárolódni, „hamvaiból feltámadni”!
De jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben megyénkben, ezért a tűzeset káresetnek és szabályszegésnek minősül, amennyiben emberi felelőtlenség okozta.

Emiatt vizsgálat és eljárás indul, mert a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység (még ha a véletlen okozta is) tűzvédelmi bírságot von maga után! – Információink szerint szándékos gyújtogatás miatt nyomoz az ügyben a rendőrség.

..::BL::..
Foto: Birofoto

Közzétette: Vadkertinfo – 2020. április 6., hétfő
Rövid video a Vadkertinfo facebook oldaláról