péntek, május 24, 2024
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekKönyvelőnk segít - KATA a járvány idején

Könyvelőnk segít – KATA a járvány idején

Sok kis-, közép- és nagyvállalkozónál maradt félbe a munka a járványügyi vészhelyzet rendelkezései miatt.
Cikksorozatunk ötletével, egy kedves könyvelő ismerőst, Huczek Lászlóné Terikét kerestük meg, aki remélve, hogy sok emberen tud segíteni, készséggel válaszolt kérdéseinkre. Első körben a legkisebbek kapcsán kérdeztük:
1. Milyen esetekben szüneteltethető a KATÁs vállalkozás? Mennyi időre lehet szüneteltetni? Mi a minimum? Van-e maximum? „A KATA-s vállalkozás szüneteltethető önkéntes elhatározásból, minimum 30 napra maximum 2 év (utána automatikusan törlik). Javasolt hó végén bejelenteni a szünetelést (mindig a bejelentést követő naptól szünetel) mert ha egy hónapban egy napot „élt” már fizetni kell a havi díjat.” ” Akkor érvényes a szüneteltetés ha nincs alkalmazott, ha van alkalmazott, akkor nehezebb felfüggeszteni a vállalkozást, mert meg kell szüntetni az alkalmazott munkaviszonyát, csak akkor lehet szünetelni a vállalkozást.”
2. Amennyiben szünetelteti a kisvállalkozó a vállalkozását milyen szabályok vonatkoznak rá? Hogyan lehet szüneteltetni? ” Ha szünetelünk nem lehet KATA-s bevétel. A szünetelés alatt nincs biztosításunk (feltéve hogy fő állásúak vagyunk). Be kell jelentkeznünk és fizetnünk kell az „Egészségügyi szolgáltatási járulék”-ot havi 7.710,- napi 237,,- Ft. A szüneteltetést a Webes ügysegéden keresztül kell bejelenteni saját ügyfélkapu segítségével. utána a NAV felé a 20T101E is jelenteni kell a kezdetet. majd mindjárt folytatom.”
3. Van-e valamilyen fizetési kötelezettség ilyenkor? Hol lehet ezt befizetni? (Számlaszám – utalás vagy csekk?) ” Fizetni lehet csekken vagy átutalással ez utóbbi esetben az adóazonosító feltüntetése a közleményben fontos! Csekket (aki nem áfa körös) kérhet telefonon 1819 est kell hívni 4-es gombot nyomni , célszerű oda készíteni az adószámot (kérdezik) vagy aki jól ért hozzá elektronikusan is lehet ehhez a nav.gov.hu oldalról le kell tölteni az ANYK keretprogramot abba bele a CSEKK nyomtatványt majd annak kitöltésével és ügyfélkapun történő beküldésével.” Számlaszám: NAV egészségb. 10032000-06056229.
4. Hogyan kell visszajelenteni a vállalkozást? „Gyakorlatilag vissza felé is hasonlóképpen kell, mint a felfüggesztésnél: Webes ügysegéden bejelenteni, amikor az ügyfélkapuval belépünk ilyenkor felajánlja, hogy megszüntetni akarjuk vagy szünetelés végét akarjuk elintézni, és némi villogás után kiadja az igazolást a dátummal hogy mikor van vége a szünetnek, így csinál a felfüggesztés esetén a kezdésnél is.”
5. A táppénz miként oldható meg ebben a vírusos időszakban, ha elkap a vállalkozó valamilyen betegséget? Van-e valami kötelező tudnivaló erről? „Ha van táppénzes papír, akkor már csak elektronikusan lehet beadni az igényt, amihez kell egy „meghatalmazást” az egészségbiztosítóhoz előre beküldeni, kb. 1 hét alatt lebonyolódik és mehet az igénylés. Aki csak maga van (egyszemélyes vállalkozás, nincs alkalmazottja) annak is kell saját magát „meghatalmazni” (nem vicc, így regisztrálják be), ezt a regisztrációt egyszeri alkalommal kell ügyintézni, többet nem. Nyomtatványát szintén az ANYK-ba kell betölteni, majd ott kitölteni, csatolni kell a szkennelt táppénzes papírt, és ügyfélkapun keresztül lehet beküldeni. Tapasztalatom szerint gyorsan zajlik, mivel itt intézik Kiskunhalason.”
” Egy továbbképzési előadás alapján pár sor a táppénzről járvány időszakban. Táppénz arra hivatkozással, ha az illető nem beteg benne, csak akkor jár ha karanténba kerül és van határozata róla. Akkor viszont rögtön táppénz jár, nincs betegszabadság. Egyébként a szokásos eljárás érvényes.”
Fontos!!!
Kik menetesülnek a szociális hozzájárulási adózás alól és milyen egyéb rendelkezés született 2020. március 23-án, megtalálhatjuk a Magyar Közlöny 2020. évi 51. számában. Itt pedig egy részlet, hogy kikre vonatkozik a mentesülés:”A Kormány 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelete a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről:  (8) A Katv. szerinti kisadózó vállalkozás, amely:
1. taxis személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 4932),
2. fodrászat, szépségápolás (TEÁOR és TESZOR 9602),
3. festés, üvegezés (TEÁOR és TESZOR 4334),
4. egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR és TESZOR 8690),
5. villanyszerelés (TEÁOR és TESZOR 4321),
6. fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9604),
7. előadó-művészet (TEÁOR és TESZOR 9001),
8. víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés (TEÁOR és TESZOR 4322),
9. szakorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8622),
10. épületasztalos-szerkezet szerelése (TEÁOR és TESZOR 4332),
11. sport, szabadidős képzés (TEÁOR és TESZOR 8551),
12. tetőfedés, tetőszerkezet-építés (TEÁOR és TESZOR 4391),
13. általános járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8621),
14. padló-, falburkolás (TEÁOR és TESZOR 4333), 15. fogorvosi járóbeteg-ellátás.
15. fogorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8623),
16. előadó-művészetet kiegészítő tevékenység (TEÁOR és TESZOR 9002),
17. egyéb sporttevékenység (TEÁOR és TESZOR 9319),
18. fekvőbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8610),
19. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR és TESZOR 8230),
20. üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5520),
21. testedzési szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9313),
22. egyéb vendéglátás (TEÁOR és TESZOR 5629),
23. egyéb szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5590),
24. szerencsejáték, fogadás (TEÁOR és TESZOR9200),
25. idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül (TEÁOR és TESZOR 8810) és
26. szállodai szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5510)
tevékenységet folytat (a továbbiakban: mentesített tevékenységet folytató) 2020. március, április, május és június hónapra tekintettel mentesül a kisadózó után a Katv. szerinti tételes adó megfizetése alól.
Az e bekezdés szerinti adófizetési kötelezettség alóli mentesülés nem befolyásolja a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot
és az ellátások összegét.
E rendelkezést az a Katv. hatálya alá tartozó mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozás alkalmazhatja, amely e tevékenysége tekintetében 2020. február hónapjában már a Katv. hatálya alá tartozott.”

További részletek: https://magyarkozlony.hu/

Akik pedig most jobban ráér böngészni, az alábbiakat ajánlja könyelőnk:


Most, hogy egy kicsit jobban „ráér” az ember ajánlok a nav.gov.hu oldalon egy kis kalandozást, hasznos ismeretekre tehetünk szert.
Például a bal oldali menüből az információs füzetek ezen belül:
– egyéb adónemek, kötelezettségek (61. számú sor a KATA-ról).
Jobb oldali menüből:
1. Adatbázisok ezen belül:
– partner adószáma
– adóalanyok lekérdezése
– áfaalanyok
– áfaalanyok egyszerű lekérdezése ( Kiderül hogy a partnernek él-e az adószáma, nincs-e eltiltva v. felfüggesztve)
2. Szolgáltatások, ezen belül is van több hasznos dolog a teljesség nélkül:
-adókulcsok
– jegybanki alapkamat (ezek visszamenőleg évekre is)
– kalkulátorok
– számlaszámok.
Hasznos böngészést!

Szeretnénk a továbbiakban is segíteni, ezért kérjük mindazokat, akik hasznosnak találják cikkünket és kérdeznének könyveléssel kapcsolatban járványügyi vonatkozásban, azok a Vadkertinfo.hu Facebook oldalán üzenve, tegyék fel kérdéseiket és a következő cikkekben összefoglalva választ adunk!

..::L::..

A kép illusztráció, forrás iStock
-Hírdetés -

Friss cikkeink