kedd, november 24, 2020
Kezdőlap Egyéb kategória Járványügyi gondolatok, józan paraszti ésszel

Járványügyi gondolatok, józan paraszti ésszel

Napi szinten megy a pánikkeltés, hogy elérte a világot a vég, járvány formában, a koronavírus által.
Mesterségesen promózott, túllihegett, ami kihatással van a világgazdaságra és az emberek mentális egészségére is, mert a félelemnél nagyobb stressz nincs. Veszélye van ugyan ennek a járványnak is, ahogy az influenzának, rotavírusnak és más fertőző megbetegedésnek, de megelőzéssel, odafigyeléssel a járvány elkerülhető.
Sajnos ez már több, mint egészségügyi probléma és túlmutat a politika berkein is – itt már komoly gazdasági folyamatok állnak le. Példaként az olasz kormány erőn felül teljesít, de összeomlott a turisztikája Olaszországnak. Római szállások több, mint 90%-át visszamondták egy hónapra előre. Komoly visszaesés van a vendéglátás, turizmus tekintetében más országokban is, ami sok ember megélhetését veszélyezteti. Ahogy az egészségügyi rendszerrel gyengén ellátott országokban nagy a sansza ezen rendszerek összeomlásának. Így Magyarországon is veszélyfaktort jelenthet az, hogy a kórházak költségvetése, az intenzív osztály alkalmazottjainak száma és a túlterheltség kivérezteti, az amúgy is több sebből vérző egészségügyünket.

Fontos! Tegnap éjféltől az Operatív Törzs javasolta a kórházak, egészségügyi és idősellátási intézményekben a látogatási tilalmat. Soltvadkert is érintett. A Soltvadkerti Református Idősek Otthona elrendelte a látogatási tilalmat, határozatlan ideig!
Ugyancsak teljeskörű látogatási tilalom lépett életbe a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban.
Statisztikai tények mutatják, hogy sokkal többen halnak meg influenzában, mint koronavírusban, de a megelőzésről beszélnünk kell.
Minden járvány táptalaja lehet a túlzsúfolt, szemetes, koszos, higiéniátlan környezet.

Tehát mi kell elsősorban a megelőzéshez? Tiszta környezet, higiénia. Kézmosás, fertőtlenítés, takarítás. Zsúfolt helyek kerülése, ha megtehető. Veszélyeztett korosztály elsősorban a 65 év felettiek, a kisbabák és azok, akik krónikus betegségekkel élnek. Náluk az immunrendszer erősítése fontos és hogy semmiképpen ne menjenek olyan helyre, ahol nagyobb embertömeg van jelen és fokozott a vírus veszély. (pl. rendelő, bolt, rendezvények)
A koronavírus viszonylag könnyen elpusztul, 25 fokos hőmérséklet felett, kémhatás változásra, UV fényre. Az alábbi összefoglaló Magyarország kormánya adta ki, melyben felsoroltak a tünetek és mi az eljárás, ha ezeket észleljük:

..::L::..

Friss cikkeink

Örök élet vasárnapján Soltvadkerten

Az Evangélikus Egyházban ma az örök élet vasárnapján az elmúlt év elhunytjaira emlékeznek. Ez a vasárnap egyben az egyházi év végét is jelenti, egyfajta...

A Boldogságos Szűz Mária bemutatása a templomban

November 21-én annak a templomnak a felszentelésére emlékezünk, amelyet Jeruzsálemben Szűz Mária tiszteletére építettek a 6. században az ószövetségi templom közelében. Mária bemutatásának (latinul: Praesentatio...

Afrikában honos tarajos sül Bócsán!

A Kiskunsági Nemzeti Park a Facebook-oldalán közölte, hogy két napja éjszaka a Bócsán elhelyezett kameracsapdájuk egy tarajos sült fotózott le. Mint írják: “a tarajos sül magányosan...

Cukkinis gluténmentes banánkenyér

recept és fotó : Holczimmer-Windecker Xénia