csütörtök, szeptember 23, 2021
KezdőlapSoltvadkert hírekOrvoslás frontján Soltvadkerten

Orvoslás frontján Soltvadkerten

Országos szinten probléma az elöregedő háziorvosi generáció, ugyanez vonatkozik a gyermekorvosi szolgálatra is. A fiatal, frissen végzett orvosok zöme külföldi munkaerőként érvényesül vagy nagyobb városok kórházaiban keresi a tapasztalat, a karrier és megbecsülés adta lehetőségeket.
Mi lesz hát kisvárosunk helyzetével? Erre keresvén a választ, kértük Temerini Ferenc, polgármester urat, hogy kérdéseinkre feleljen. Az alábbiakban olvashatóak polgármester úr válaszai:

 1. Vannak-e kötelezettségei és feladatai a önkormányzatnak, képviselőtestületnek a háziorvosi, gyermekorvosi rendelés megszervezése kapcsán? Milyen feladatköri kötelességek elvárhatók?
  “A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény ide vonatkozó rendelkezései szerint az Önkormányzat kötelező feladatai közé tartozik az egészségügyi alapellátás biztosítása. Ebbe beletartozik a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, a fogorvosi, illetve a védőnői szolgálat működtetése. Azt, hogy ezt milyen formában és keretek között (pl. ekkora lélekszámú településen hány háziorvosi körzet, hány védőnő kötelező) egyéb ágazati jogszabályok írják elő, ebben viszonylag kevés a mozgásterünk.”
 2. F. Kiss Zoltán, doktor úr milyen ok miatt kellett feladnia a praxisát? A működési engedélye körül voltak esetleg problémák?
  ” Dr. F. Kiss Zoltán 5 évvel ezelőtt úgy kezdhette meg a tevékenységét Soltvadkerten, hogy nem rendelkezett háziorvosi szakvizsgával. Akkor vállalta a szakvizsga letételét, amit a szerződése lejártáig nem teljesített, emiatt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat bevonta a működési engedélyét. Felkértük, hogy tartós helyettesként lássa el a körzetébe tartozó betegeket, viszont az ehhez szükséges TB vizsgát nem szerette volna letenni, így tovább háziorvosi tevékenységet nem folytathat.”
 3. Mi a protokollja praxis átadásának? Jelen állás szerint ki rendelkezik a praxis felett? Mennyibe kerül egy helyi praxis?
  ” A háziorvosi praxis személyhez kötődő jog, mely forgalomképes, örökölhető, meghatározott értéke nincs, elsősorban a földrajzi elhelyezkedés, betegszám, és egyéb körülmények határozzák meg az értékét. Ennek értékesítésére Dr. F. Kiss Zoltánnak 6 hónap áll rendelkezésesére. 6 hónap után a praxisjogot elveszíti, a Soltvadkerti önkormányzat szabadon szerződhet a jogszabályi feltételeknek megfelelő szakorvossal vagy vállalkozással. Az esetleges praxisvásárláshoz a háziorvosok maximum 4 millió forintos vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.”
 4. Mennyire okozhat fennakadást a helyi betegellátásban az eggyel kevesebb háziorvos? Milyen átmeneti megoldás született?
  “A kieső háziorvost mindenképpen pótolnunk kell, ami jogszabályi előírás is. Új háziorvosi szerződés megkötéséig a tartós helyettesítésről a másik két háziorvos gondoskodik. A tartós helyettesítés alatt sajnos hosszabb várakozási idő előfordulhat. Dr. F. Kiss Zoltán betegei az eddigi rendelési idő helyett a délelőtti rendelési időben 9-11 óráig, a délutáni rendelési időben 13-15 óráig kapnak ellátást. Természetesen a fennmaradó időben a két háziorvos saját rendelési idejében ellátja Dr. F. Kiss Zoltán doktor betegeit is sürgős vagy súlyos esetben.”
 5. Terveznek-e lépéseket tenni, kísérletet tesznek-e hosszútávon a helyi háziorvosi, gyermekorvosi rendszer fiatalítására? Ha igen, akkor mivel?
  “Mindenképpen gyors megoldásra törekszünk, viszont az álltalános orvoshiány nagyon megnehezíti a feladatot. Fiatalításra az önkormányzatnak abban az esetben van lehetősége, ha a jelenleg itt dolgozó idősebb orvos befejezi tevékenységét, mint a mostani esetben is történt, vagy az orvos értékesíti praxisát és azt egy fiatalabb orvos vásárolja meg. Amennyiben elveszíti praxisát, az önkormányzat kereshet új orvost a megüresedett praxis betöltésére.”
 6. Milyen elvárása lenne az önkormányzatnak egy leendő háziorvos kapcsán?
  “Szakmai felkészültség, elhivatottság (sajnos az említett orvoshiány miatt nem nagyon válogathatunk a jelentkezők között). “
 7. Felkeresik-e a soltvadkerti származású orvos végzettséggel rendelkezőket, hogy esetleg helyi megoldás születhessen?
  “Egy soltvadkerti származású Kiskőrösön praktizáló háziorvossal már egyeztettem, sajnálatos módon jól beilleszkedett Kiskőrösön és jelenleg nem áll szándékában más településre költözni.”
 8. Van-e valami plusz juttatás, amit ajánlanak a praxishoz? Szolgálati lakás, szolgálati autó?
  “Dr. F. Kiss Zoltán által használt szolgálati lakás felhasználható, ha az új háziorvos igényli.”

A rendelési idő alakulása:

Páros héten:

Hétfő, 9-11 óra; szerdán 13-15 óra, pénteken 13-15 között Dr. Hirsch Márta látja el a praxist.
Kedd és csütörtök 9-11 óra között Dr. Schwarcz László.

Páratlan héten:
Hétfő, 9-11 óra; szerdán 13-15 óra között Dr. Hirsch Márta.
Kedd és csütörtök 9-11 óra, péntek 13:00 és 15:00 között Dr. Schwarcz László.

Köszönjük polgármester úr tájékoztatását!
Jó egészséget kívánunk mindenkinek!

..::L::..

Előző cikkFelelős kutyatartásért
Következő cikkSportbál 2020
-Hírdetés -

Friss cikkeink