csütörtök, szeptember 21, 2023
spot_img
KezdőlapEgyéb kategóriaFelelős kutyatartásért

Felelős kutyatartásért

Évek óta Soltvadkerten is probléma a kóbor ebek, felelőtlen gazdák kérdése, de vajon milyen soltvadkerti lehetőségekről tud beszámolni a helyi kutyások, állatbarátok egyik követe, Bathó Zoltán?
Azt kérte, hogy levelének megosztása előtt, írjak pár gondolatot arról az esetről, hogy mennyire aktuális az emberi felelőtlenség: Tegnap egy németjuhász kóbor kutyust vitt el az egyik állatorvoshoz, karolt fel. Chip nélkülisége okán nem beazonosítható, hogy kié és hogy mikor, milyen oltásba részesült…ha bajt okoz, ki a felelős?


„Nincs árvább a gazdátlan kutyánál! Ennek is volt neve. Ezen a néven szólították. Aztán egyszer csak semmije sincs már: nincs mit ennie, nincs kit szeretnie, még neve sincs. Hát nem borzasztó?”
/Pierre Magnan/

Kedves Állatbarátok!

Fegyelmezetlen, esetleg szocializálatlan a kutyád?
Szeretnéd, ha többet tudna, mint egy átlagos házőrző?
Esetleg csak szeretnél vele többet foglalkozni, friss levegőn lenni?

– Akkor itt a helyed, ne habozz, csatlakozz!
Sok szeretettel várunk egy baráti csapatba hétvégenként Soltvadkerten a Vadkerti-tó melletti Tavirózsa családi fitnesz és kalandpark-ban!

Jó páran már biztosan tudjátok, hogy hosszú évek óta Soltvadkerten is van lehetőség kedvenceiteket kutyaiskolába vinni, ahol jó hangulatban, baráti közösségben tudja a gazdi és kutya az alapvető fegyelmező feladatokat megtanulni, kutyát szocializálni, friss levegőn közösen kikapcsolódni!

Engedjétek meg, hogy a helyi kutyás közösség kialakulásának történetét megosszam veletek. 2011. nyarán új taggal bővült családunk, egy kölyök németjuhásszal. Amint az lenni szokott – nehogy unatkozzon a szegény eb amíg a gazdik dolgoznak – kapott egy társat egy skót juhász személyében. Igen, nálunk, mint sok más állatbarátnál családtagnak számítanak a kutyák is. Szerettük volna, hogy ők is szélesebb ismereteket szerezzenek a világról, emberekről, más állatokról, a helyes viselkedésről, ne csak a ház körül, kerítésen belül éljék le az életüket. Ezért is döntöttünk úgy, hogy kutyaiskolába visszük őket. Soltvadkerten ilyen lehetőség akkoriban sajnos nem volt, de szerencsére Kárpáti Árpád barátomon keresztül eljutottunk Kiskunhalasra, ahol ő és Horváth Erika segítségével sikerült mind a kutyáknak, mind nekünk, gazdiknak az alapvető fegyelmező és őrző védő tudást megszereznünk. Valamint nagyon jó dolog, hogy kutyáinkat sikerült úgy szocializálni, hogy bármikor bárhol nyugodtan, problémák nélkül megjelenhessünk velük. Ahogy teltek a hónapok, sikerült rábeszélni Árpit arra, hogy átjárjon Soltvadkertre és fogjon itt is „kutyázásba”: így született meg a soltvadkerti „kutyaiskola”, avagy a helyi Kutyás baráti kör! Egy idő után már nem csak tanuló voltam, Árpi útmutatása mellett elkezdtem segéd életet megtapasztalni, ami egy csodálatos dolog!
Sajnos kollégám élete úgy alakult, hogy távoli vidékeken folytatja kutyás foglalkozását, így a soltvadkerti közösség ápolása teljes egészében rám maradt. Közös munkánk sikerességét mutatja számtalan sikeres bemutató és persze az, hogy a kutyás tagok barátsága mind a mai napig fennáll!

Chip beültetése

Mire számíthat az, aki kijön foglalkozásainkra? Alapvető fegyelmező feladatok elsajátítása (helyes sétáltatás, ül, fekszik, marad parancsok, behívás, élelem megtagadás) mellett alapfokú őrző védő feladatokat oldunk meg.
Ha van kedved hozzánk csatlakozni kutyával vagy a nélkül, keress meg bátran! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Mi az, amire szükségetek lehet?
Jó minőségű nyakörv, póráz, jutalomfalat, zacsi (kutyapiszok miatt) kényelmes viselet, és persze a kötelező chip és veszettség elleni oltás megléte!

Mint biztosan sokan tudjátok, minden kutyát kötelező évente veszettség elleni oltásra elvinni, továbbá az első oltáskor chip-el megjelölni.
Miért is jó a chip?
Kiváltja a törzskönyves kutyák korábban alkalmazott tetoválását, bekerül az országos eb adatbázisba, így az esetlegesen elveszett, elkóborolt kutyákat könnyebben lehet visszajuttatni gazdájához. Az 1998. évi XXVIII. törvény alapján a 3 évente kötelező minden településen eb összeírást tartani, ami során ellenőrizni szükséges a chip, kötelező oltások meglétét, illetve a megfelelő tartási körülményeket.
Amennyiben teljes körű összeírás történik, pontos adatbázis alakítható ki a helyi ebállományról, kutyatartási szokásokról, kultúráról és az esetleges mulasztásokról.
Sajnálatos módon Soltvadkerten utoljára 2014-ben történt eb összeírás. Reméljük, hogy ez a mulasztás hamarosan pótlásra kerül és a jogszabályi előírásoknak megfelelő, minőségi összeírás hamarosan megtörténhet városunkban is!

..::Batho Z::..

-Hírdetés -

Friss cikkeink