hétfő, szeptember 26, 2022
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekIdősgondozási szemle

Idősgondozási szemle

“Ahogy időseinkről gondoskodunk, azzal gyermekeinknek szolgáltatunk példát tiszteletről, becsületről, állhatatosságról.”
/Rege Sándor/

Változó világunk sokat alakult. Míg régen a szociális tevékenységek megoldására a többgenerációs családi együttélés biztosította a hátteret, addig ma már ez, jól észlelhetően, egyre inkább nem így van. Ma szociális ellátó rendszer veszi át a család helyét, de vajon jól van ez így?
A legsarkalatosabb kérdés pedig az idős és/vagy beteg hozzátartozó gondozása. Nagy lelki és olykor fizikai terhet ró a családra. Mivel bárki érintetté válhat. Helyileg is vannak megoldási alternatívák, ezért ezeket a lehetőségeket vennénk górcső alá.

Családban megszervezett otthonápolás
Az idős hozzátartozó által legoptimálisabb forma. Ilyenkor a hozzátartozók saját lakókörnyezetében látják el a családtagot, rokont. Előnye: Jobbára csak az, hogy a gondozott személy komfortosan, megszokott környezetben maradhat.

Hátránya: Az ápoló családtag életvitele felborul (munkahely, családi élet terén), a betegség/leépülési folyamat kapcsán egy idő után a teljes felügyelet mentálisan és fizikailag is megterhelő lesz, még ha ezt felváltva több családtag is végzi. Viszont kevesebb lelkiismeretfurdalással jár.

Ápolót fogadunk
Tehetősebb körökben megoldott a magánápoló fogalma. Ez külföldön elterjedtebb, itt Magyarországon kevesen tehetik meg.

Előnye: Megszokott környezetben, gondos ápolás, a rokonság élete sem változik. Ha szimpatikus a magángondozó(k), akkor a legideálisabb megoldás.
Hátránya: Nem magyar átlagnyugdíjra kalibrált. Magyarul drága. Legalább két magánápoló az optimális, aki ott lakik és ezzel rálátása lesz a ápolt családjának ügyes-bajos dolgaira is.

Az utazó idős
Több gyerek, több város, váltásban gondozás.

Előnye: Családban marad.
Hátránya: Szinte csak az van. Összeveszések táptalaja, hogy kinél, mikor, meddig lesz a mama/papa. Mire megszokná, hogy ott van, addigra tovább kell mennie, új időbeosztáshoz illeszkednie, ez egy idős embernek nehezen megy vagy egyáltalán nem. Nincs megszokott környezet. Lelkileg kimerítő folyamat mindenkinek.

Egyik gyerekemhez költöző
Ha egyke, nem dolgozó, de anyagilag tehetős a gyermek, ez is ideális megoldás lenne, de legtöbb esetben ez nem így van.

Előny: Nincs utazgatás, családi környezetben élhet az idős, napi rutin megszokott.
Hátránya: Alkalmazkodni kell minden részről, átalakítani az életmódot. Ha dolgozik az ápoló gyermek, akkor folyamatos az aggódás, hogy mire ér haza. Kimerítő.

Eltartási szerződésben
Ha nincs gyerek, közelben rokon, de valamilyen támaszra van szükség.

Előnye: Szimpátia alapján kiválasztott ellátóval, egy jó szerződés esetén biztosított a nyugodt öregkor.
Hátrány: Veszélyes. Sokan kihasználják az időskori hiszékenységet, és főként a hozzátartozó nélkül időseket kiszemelve anyagilag nyerészkednek belőle.

Városi szociális intézmény szolgáltatásai
A jobb állapotban lévő idősek számára ideális megoldás, a napközis szolgáltatások színvonalasak és társaságban, odafigyeléssel rájuk, telik el a nap. Van jelzőrendszer, mely biztonságérzetet ad rosszullét, elesés esetén. A gondozók ki is járnak segíteni.

Előnye: Többfajta segítségi lehetőséggel könnyíti az idős és hozzátartozói helyzetét. Szociális alapon sokak számára elérhető, anyagilag is.
Hátrány: Nem mindenre megoldás. A 8 órán túli felügyeletet igénylők számára maximum átmeneti lehetőség. A kapacitás véges, a rendszer túlterhelt.

Idősek otthonában.
Otthon helyett itthon. Megosztó gondolatok vannak erről, ahogy a bentlakásos intézmények palettája is változatos, színes.

Előnye: A 24 órás felügyeletet, a napi ellátást biztosítottja. Egy jó otthon biztonságérzetet nyújt, támogató és szeretettel teli környezetet biztosít az idős/a beteg részére.
Hátránya: Jelenleg Magyarországon a legtöbb otthon szakápoló és ápoló hiánnyal küzd, emiatt túlterheltség jellemzi az itt dolgozókat. A jobb intézményekben hosszú a várolista, nehéz bekerülni. Az árak széles skálán mozognak, de legtöbb esetben a nyugdíj nem fedi a gondozási díjat. A színvonal az árral gyakran nincs arányban.

Bár csak rövid gondolatok vázolták az alternatívákat, de mindenképpen elmondható, hogy lelkiismeretileg többnyire megterhelő döntés ez egy szeretettel teli családban. Kiszolgáltatott élethelyzetben a sérülékenység fokozott, mérlegelni nehéz. Hogy mit tehet a család? Az öregedési folyamatokról beszélni kell és nem csak akkor, amikor aktuális problémaként előtűnnek, ha előrelátó az ember, akkor mérlegelve önrendelkezik vagy önállóan gondoskodik életkora előrehaladtával helyzetéről.

“Mindenki vágyik a hosszabb életre, feltéve, hogy az életminősége jó. De a minőség elsősorban az emberek felelőssége. Az orvostudomány azzal teremtheti meg a feltételeket, hogy jó kondícióban tartja a testet és a szellemet, de a jó közérzet forrásairól maguknak az embereknek kell gondoskodniuk. Fel kell hogy tegyék maguknak a kérdést, mi végre élnek, és milyen célok mozgatják őket.”
/Rudi Westendor/

..::L::..

-Hírdetés -

Friss cikkeink