hétfő, augusztus 15, 2022
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekA rák világnapja (február 4.) - soltvadkerti érintettség:

A rák világnapja (február 4.) – soltvadkerti érintettség:

Hozzuk a statisztikákat itthon is, az elhalálozási adatok alapján Soltvadkerten is a szív- és érrendszeri okok utáni szoros trónkövetelő, a rák okozta halálozás. A rák nem válogat, fiatalt és időst egyaránt támad és emiatt nem kezelhetjük félvállról a témát, hiszen sok az érintett. Vannak bátor túlélők, erős küzdők és a csatát vesztett hősök…minden helyzete, minden stádiuma erőt próbáló azok számára, akik küzdenek vele és a hozzátartozóik is legalább annyi reménnyel, fájdalommal, hittel, félelemmel élnek, találkoznak mindennapjaikban, mint betegeik.

Soltvadkerten kevés olyan család van, aki nem érintett. Fogható ez a tüzelőanyagok helytelen használatára vagy arra, amiről nem lehet vagy nem szabad beszélni, hogy nem vagyunk tisztába, milyen káros anyagok kerülhetnek a szervezetünkbe a levegőn, a vízen, az élelmiszereken keresztül. Hogyan károsítja életvitelünket a stressz, az alváshiány, a rendszertelenség, a függőségek és lelki zavarok. Összefüggések vannak, voltak, lesznek, de csak addig dughatjuk homokba a fejünk, amíg érintettekké nem vállunk.

Mit tehetünk a rákos betegségek ellen a városunkban?

  • Évente vérvételre menjünk el. (Sok rákos megbetegedés kimutatható vérvétel alapján – fehérvérsejt szám)
  • 40 feletti életkortól javallott rendszeresen rákszűrésre járni férfiaknak, nőknek egyaránt vagy ha egy családban magasabb a rákos megbetegedések száma, érdemes már fiatalabb korban eljárni szűrővizsgálatokra (pl.: mammográfia, bőrgyógyászat, tűdőszűrés…). Hiszen jobb félni, mint megijedni!
  • A helyi egészségpolitika kialakítása után, olyan statisztikai adatok gyűjtését kellene szorgalmazni az önkormányzat részéről, ami alapján kimutatható, hogy helyileg milyen szűrővizsgálati program kialakítására lenne szükség.
  • Szakemberi összefogás, segítő hálózat kiépítése, minőségi előadások, önsegítő körök támogatása (főként a meglévők megtartása, segítése)
    Ezek az elsődleges lépések, amik a megelőzésben, tájékoztatásban és a rákos és más betegségek visszaszorításában hasznosak és kikerülhetetlenek. Mindannyiunk felelőssége az egészségünk, beszéljünk róla tabumentesen!

..::L::..

-Hírdetés -

Friss cikkeink