péntek, december 1, 2023
spot_img

Egy gondolatnyi otthoni

„Folyvást rohanunk, soha meg nem állunk. Még arra sincs időnk néhanap, hogy a tenyerünkbe rejtsük arcunk, összeszedjük magunkat egy-egy percre és szembenézzünk a kérdéssel: mi végre tesszük? Napjaink vágtató tempója, felfokozott életritmusa feszült nyugtalansággal tölt el bennünket. De nem a fizikai fáradtság az igazi baj, hanem a lelki rendezetlenség. Már-már a belső megsemmisülés érzése. S ennek hiába ismerjük a diagnózisát, a gyógymódot nem tudjuk receptre felíratni. Az orvoslással mi szolgálhatunk egymásnak. Az ember az ember patikája.”

Latinovits Zoltán

Üdvözöljük Temerini Ferenc, polgármester úr évkezdő gondolatait és felhívását a közös gondolkodásra. Itt lakóként néhány gondolattal támogatnák az együttműködést, felhívva ezáltal a soltvadkertiek figyelmét, hogy van rá mód és lehetőség.

A kisvárosban, ahol élünk, az emberek részben a régi szokások és berögződések rabjai, részben pedig egy titokban jobb létre vágyó közösség, akik elkeseredetten vágynak a változásra, de nem tesznek érte. Nehezen vetkőzik le azt a viselkedés, magatartást, ami, valamilyen szinten, elvárt a településen. Nehezen és félve nyitnak az újra. Sok a gazdálkodó, a kétkezi munkás, akik kemény munka árán keresik meg betevőjüket. Az iskolázottabbak nem térnek haza szülővárosukba, hogy modernebb nézeteket hozzanak magukkal vagy ha hazatérnek, saját útjukat, érdekeiket egyengetik. Így sok éves elmaradáson, téveszmék tárházán kell változtatni ahhoz, hogy a kornak megfelelő szellemben új közösség épüljön a jelenlegi haldokló helyett. Hiszen érezni a kiégést, a fásultságot, az érdeklődés hiányát a legtöbb emberen.
Miért vagyunk elmaradva? Sokak szerint a leggyakoribb probléma az információ, őszinteség hiánya vagy elkendőzése. A helyi tájékoztatás lehetőségeinek korlátozása lehet az egyik oka talán annak, hogy a kisemberek úgy érzik, a szavuk nem számít és belekeseredtek. Beletörődnek abba, ami van és hogy ennél jobbat nem várnak. Ebből alakult ki a másik jelentős ok, hogy a pályázati pénzek, külsőségek mellett az emberek, hagyományok és gondolatok értékeit gyakran nem veszik figyelembe, akiknek végzettségük, tisztségük vagy lehetőségük által módjukban állna, hogy felmérjék, városunkban mire lenne szüksége igazán a lakosságnak. Pedig korunk emberének segítségre van szükség, ahhoz hogy élvezni tudja az életet, hogy ne csak a napi rutin és a munka szürkesége legyen a mindennapi kenyere. Hiányzik az emberi szó és az értő hallgatás, a biztonságérzet, hiányzik a támogató társas közeg és a közösségben megélt szép pillanatok. Ezt már észrevette a helyi lakosság és a város vezetői is, viszont a megoldások részlegesek és széthúzóak egyelőre, bár nem reménytelenek.
Ki és miért kezd foglalkozni a helyi közösség problémáival? Lehet adatgyűjtési szándékkal, üzletszerzés kapcsán, érdeklődés vagy „csak” az otthonszeretet. Érdeklődő szemlélődés során kiválóan felnyilnak a szemek azzal kapcsolatban, hogy nem várhatunk a csodára, hanem lépéseket kell tenni közösségért, a változásért. Ezért számos projektötlet látott napvilágot számos beszélgetés során, aktívan ötleteltünk társaimmal mi is és ezeket adnánk megfontolásra jószándékkal a vezetőinknek tovább. Bízva abban, hogy a város érdeke az a közös cél.
Ezen ötletek közül néhányat megosztanánk:

Önsegítő körök létrehozása: Figyelembe véve, hogy vannak remek civil kezdeményezések, amik kisebb-nagyobb mértékben építik a helyi azonos érdeklődésűek közösségét, továbbgondoltuk. Hiányterméknek minősülnek az önsegítő, problémamegoldó körök, amiknek létrehozása sokat segítene a helyieken. Tervbe kellene venni:  Anonim, függőségekkel küzdök csoportjainak kialakítását és ezeknek hozzátartozó támogatói klubjait, valamint hasznos lenne az Egyedülálló szülők, a Kamaszok és Gyászolók számára közösségi foglalkozásokat létrehozni szakember segítségével. A kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda támogatásával és helyi szakember láncolat kiépítésével nagyon hasznos tevékenységi terület lenne.

Háziorvos, szakorvos hiánypótlás: Ösztöndíj rendszer kidolgozása az orvosnak tanulók számára cserébe néhány évnyi közszolgálati szerződés a városban, szolgálati lakás- és praxistámogatási rendszer kialakítása. Egészségügyben használatos tankönyvek megvétele a könyvtárba és ingyenes használata ezeknek az egészségügyben tanulók számára.
Szakorvosok számára ingyenes rendelő biztosítása, amennyiben havonta egyszer ingyenes tanácsadást, rendelést tartanak a rászorulók számára.
Ingyenes szűrővizsgálati rendszer kidolgozását a morbiditási és mortalitási adatok feldolgozása alapján, mert egyre több a krónikus betegség és ezen a lakosság érdekében változtatni kell. A prevenciós törekvések az egyik első lépés az egészséges város rendszerének kialakításában.

Hozd haza a tudásod!: Fiatal, friss diplomások előadássorozatának megszervezése, valamint interaktív fórumok létrehozása, ahol a cél a település hosszú távú közös felvirágoztatása, használható ötletek közös kidolgozásával és megvalósításával.
Diákönkormányzat létrehozása, ami segítene felmérni a középiskolások és egyetemisták napi gondjait, igényeit, terveit.

Városunk fejlesztése, közösségi összefogás kialakítása, az önkormányzati vezetőséggel való együttműködés és együttgondolkodás nagyon fontos! Ha nem a problémákat, hanem a megoldásokat keressük, akkor esély van arra, hogy hosszú távon is javítsunk, ne csak külsőségekben, hanem életminőségileg és emberileg is városunkon. Erről pedig beszélnünk kell! Soltvadkert a vadkertieké, így a város építése közös feladat!

..::L::..

-Hírdetés -

Friss cikkeink