csütörtök, szeptember 21, 2023
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekÖnkormányzati ülés kommentárral

Önkormányzati ülés kommentárral

Az új testület harmadik önkormányzati ülésére 2019 december 18-án szerdán délután 14:00-kor került sor. A testület, Pozsgai Boglárka képviselőasszony kivételével, teljes létszámban megjelent. Polgármester úr, Temerini Ferenc köszöntője után napirend előtti felszólalások következtek:


Zsikla Győző: Hulladékgazdálkodási témakörben szólalt fel az illegális szemétlerakás kapcsán. Kamerák lopásbiztos felszerelését ígérte és olyan fokozott ellenőrzési és büntetési rendszert, mely alapján az illegális szemetelők komoly bírságra számíthatnak, ebben a lakosság figyelő szemét, közreműködését is kéri a képviselő úr, valamint azt, hogy aki szemételszállítási gondokkal küzd, az jelezze felé, illetve az önkormányzat illetékes dolgozói felé.
Komment: Alapvetően üdvözlendő az ötlet, sőt remek, ami viszont távlati probléma, hogy akiben a szemetelés rögzült, annak nem biztos, hogy elriasztók lesznek a rendelkezések. A fő útvonalakon elhelyezett, jól rögzített szeméttárolók is előnyösek lehetnek, ahogy az utcán szemetelés büntetése is.


Weppert Sándor: Első felszólalásában a választási eredmények utólagos elemzése után, biztosította az önkormányzatot arról, hogy a városért szakmai tudásával, tapasztalatával (építésztechnikusként) tenni fog és reméli, hogy a független képviselők munkáját is komolyan veszik. Kommunikáció hiányáról beszélt. Kemping vizesblokkjának átdolgozása említésre került.
Komment: A kommunikáció még mindig nem fényes, nem csak egy szűk réteg él Soltvadkerten. Viszont észrevehető az új képviselők részéről az igyekezett és az, hogy emberközelibb hozzáállással, jelenléttel a közösségben lépéseket tettek, becsülendő.
Medgyes Attila Jenő: Bocskai utca 8. (iskola melletti) parkolóhely illegális kisajátításának ügyében kérdezett, melyre Viszkók Zoltán jegyző úr megnyugtató választ adott, bár az eljárás lassú, de folyik, megoldás lesz.


Galántai Norbert: Több témát érintett, ami gyakorlati gondolkodásáról tett tanúbizonyságot. A szemetelés kérdésében a hatékonyságra törekszik és a környezettudatos nevelésre hívta fel a figyelmet. A sajnálatos gyalogosgázolás ügye kapcsán, a Coop ABC és buszmegálló közötti zebra helyzetével kapcsolatban tett lépéseket. Valamint említésre került a jól sikerült Adventi Sokadalom és a közösségi lét igénye.
Komment: A zebra és a kereszteződés kapcsán sokan jelzik, hogy jó lenne jelzőlámparendszer kiépítése, ezen a forgalmas szakaszon. Vajon ez mennyire lehetne kivitelezhető terv a jövőre nézve?
Finom volt a képviselő úr által készített forraltbor és bíztató a megújulás! Egy kis javaslat, hogy legközelebb vegyék figyelembe, hogy melyik szombat lesz kötelezően ledolgozott és ne arra a hétvégére szervezzenek rendezvényt.


Lantosné Mayer Zsuzsanna: Kommunikáció, közösség fontosságát emelte ki. Ügyrendi bizottság engedélyt adott a Soltvadkert város címerének használatára Simonyi Zoltánnak, aki egy borászati témájú, helyi bortörténelmet áttekintő könyvet készít.
Közterületet érintő problémák: rossz a közvilágítás mértéke, a kis utcák sötétek, ennek megoldását sürgeti a képviselőasszony, nagyon helyesen! A következőben pedig említést tett a volt BGB étterem (Bocskai utca) előtti járdaproblémára, ami veszélyes.
A válasz polgármester úr részéről: a közvilágítás tekintetében lépéseket tesznek, felmérik az aktuális helyzetet és lépéseket tesznek javítására. A járdák javítása kapcsán pedig jelezte, hogy ezek karbantartása tulajdonosi kötelesség, de ad rá támogatást az önkormányzat is.
Komment: Jó lenne, ha a járdák és tavaszi, nyári viszonylatban az előkertek gondozására, gaztalanítására is koncepció kerülne kidolgozásra, akár szigorítással, szankciókkal is, amennyiben a tulaj nem rendezi környezetét. Az idős tulajdonosok pedig igény szerint segítséget kérhessenek a rendbetételhez.


Temerini Ferenc, polgármester úr a közmeghallgatáson nem tisztázott kérdésre is választ adott, hogy a tollfelvásárló és egyéb házaló üzletkötők engedéllyel járják-e az utcákat? Igen, engedéllyel végzik a tevékenységüket.
Komment: Igazolás erről ad az önkormányzat a házalóknak? Hogyan igazoltathatjuk őket? Félő, hogy megint megnövekedhetnek így az idősek becsapására törekvők száma.

Egyéb rövid megjegyzések:

Weppert Sándor 2019. december 31-én óévbúcsúztató futásra, jeges fürdőzésre invitálta Soltvadkert lakosságát a Vadkerti-tón.
A felszólalások végén Medgyes Attila Jenő két aggodalmának adott hangzott: az új közlekedési lámpa (Petőfi utca sarkán) balesetveszélyeségéről és ezzel kapcsolatos megoldási javaslatait közvetítette. Valamint a Bócsai úti aszfaltozása nem megfelelő minőségéről tett említést.

Kárász András, alpolgármester úr: Kommunikáció kapcsán a fogadóórákra anno nem volt igény, emiatt leépült. Javaslata, hogy a város honlapjára minden képviselő tegye fel az elérhetőségét, és így mindenki panaszával keresheti az általa szimpatikus képviseletet.

Komment: Online információszolgáltató felület Messenger alkalmazáshoz hasonlóan a városi oldalon keresztül, ahol egy munkatárs válaszolna a kérdésekre záros határidőn belül. Fontos lenne az is, hogy a helyi etikai, viselkedési előírásokat szigorúan betartassák minden illetékessel, mert vannak szomorú tapasztalatok is. A lakosság lehetőségeiről, jogairól is lehetne fórumot létrehozni.

A Gyöngyház Kulturális Központ programajánlója következett.


Végül pedig a napirendi pontok:
1) Soltvadkert Város Önkormányzatának az idegenforgalmi adóról szóló 16/2016. (XII.1.) önkormányzati rendelet jogszabály változás miatti módosítása és egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezése. Az előterjesztést három bizottság tárgyalta és egyhangúan mindenki megszavazta.
2) Az Önkormányzat 2019. évi költségvetési rendeletének IV. módosítása volt a harmadik napirendi pont, amit minden bizottság tárgyalt, és Zsikla Tamás a Pénzügyi Bizottság elnöke ismertetett.
3) Soltvadkert Város Önkormányzat 2020. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendelete, amit szintén Zsikla Tamás a Pénzügyi Bizottság elnöke részletezett.
4) Döntés a 2020. évi Járási Start Közmunkaprogramban való részvételről, amiről a Gazdasági Bizottság elnöke Zsikla Győző számolt be és javasolta, hogy vegyenek részt benne.
5) Társulási Tanács tagok, Felügyelőbizottsági tag és a Társulási Tanács helyettes tagjának delegálása a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásba. Az Ügyrendi Bizottság tárgyalta a napirendi pontot, amiről Lantosné dr. Mayer Zsuzsanna elnök elmondta, hogy nem küldenek tagot.
6) Soltvadkert Város Önkormányzat és Bócsa Község Önkormányzata által a házi segítségnyújtás feladat ellátására kötött feladatellátási megállapodás meghosszabbítása volt az utolsó napirendi pont. Erről Galántai Norbert számolt be részletesen, majd a módosításokról Lantosné dr. Mayer Zsuzsanna adott tájékoztatást.
A napirendi pontokat és a módosításokat a testület egyhangúan támogatta és megszavazta.

..::L::..

Előző cikk
Következő cikk
-Hírdetés -

Friss cikkeink