szombat, szeptember 25, 2021
KezdőlapSoltvadkert hírekMindennapok hősei 1.: Védőnőink

Mindennapok hősei 1.: Védőnőink

Kevés figyelmet kap a védőnői szakma az országban, és mindig csak akkor, ha nagyritkán valami negatív jelenség, helyzet történik. Pedig milyen fontos feladatokat látnak el, mennyi jót és hasznosat tesznek a családokért, nem is gondolnánk!

Védőnői szolgálat kapcsán kinek, mi jut eszébe? Ami eszébe jut a laikus embernek, az a mosolygós lány vagy néni, aki egész nap cuki babákkal, gyerekekkel foglalkozik és sokan azt gondolják, hogy ez nem egy nagy tudomány.

És mi a valóság? Az igazság viszont az, hogy a szakma nagy és igen pontos egészségügyi tudást igényel. A területi védőnői ellátásban dolgozók egészségügyi főiskolai karon védőnői oklevelet szereznek, vagy azzal egyenértékűnek elismert bizonyítvánnyal dolgozhatnak hivatásukban, ami néha szomorú, nehéz és fájdalmas, sokszor boldog, felemelő és fárasztó. Itt semmi sem az, ami kívülről látszik.

Mennyire tudod, hogy milyen feladatokat lát el a védőnő? Nézzük csak:

  • Nővédelem, ezen belül: családtervezéssel kapcsolatos tanácsadás, anyaságra való felkészülés segítése, lakossági célzott szűrővizsgálatok szervezésében részvétel.
  • Várandós anyák gondozása a külön jogszabályban foglaltak szerint.
  • Gyermekágyas anyák gondozása keretében segítségnyújtás és tanácsadás az egészségi állapottal, az életmóddal, szoptatással, valamint a családtervezéssel kapcsolatban.
  • 0-6 éves korú gyermekek gondozása, a családban, a tanácsadóban és a nevelési/oktatási intézményben.
  • Óvodában a védőnői feladatok végzése, oktatási intézményben a 6-18 éves korú tanulók ellátása a külön jogszabályban foglaltak szerint.
  • Oktatási intézménybe nem járó, otthon gondozott tanköteles korú gyermekek gondozása.
  • Gyermekjóléti szolgálat és a háziorvos értesítése, ill. hatósági eljárás kezdeményezése a gyermek bántalmazása, elhanyagolása esetén.
  • Tájékoztatás a családtámogatási formákról és lehetőségekről.

Tehát rengeteg egészségmegőrző és védő, egészségfejlesztő, prevenciós feladatot látnak el, nem beszélve a rengeteg adminisztrációról. Leginkább papíron vezetnek mindent lelkiismeretesen, viszont remélhetőleg hamarosan ez változik, hiszen várható egy országos fejlesztés alatt lévő új védőnői program, amit majd a helyi önkormányzat is támogat korszerűbb technikával.

Reményeik szerint, hamarosan sor kerül a használatban elromlott vagy nagyon régi vizsgálati készülékek cseréjére is.

Emellett tudni kell, hogy gyalogolnak, kerékpároznak esőben, hóban, nyári dög melegben. Alkalmazkodnak a tanyagondnokokhoz, akik nagyon segítőkészek, de nem mindig van idejük, hogy elvigyék vagy hogy megvárják őket. De menni kell, számítanak rájuk a babák, bár néha “nem szeretem, minek jön” a jöttüket üdvözlő szülői szó, de az a felelősség nem adható vissza, ami őket terheli. Hiszen a gyermekek élete, sajnos, nem mindig játék és mese, a komoly döntések pedig néha álmatlan éjszakákat hoznak.

Idén Adrinál 18 baba született, Évánál is 18 várható év végéig és plusz egy, akit sajnos nem engedhetett haza. A rekordot idén Niki nyerte, neki 23 baba lesz az idei létszám és örömmel mondta, hogy védőnői pályafutása első ikerpárját is gondozhatja, ami nagy élmény.

Reményeink szerint 59 baba otthona lesz 2019-től Soltvadkert. Szerencsére idén egészséges babák születtek és egy picike volt csupán kicsit türelmetlenebb eddig.

Természetesen emellett még a védőoltások ügyintézése, kismama gondozások és számos feladat se maradhat el.

A közmeghallgatáson a polgármester úr beszédében elmondta, hogy komoly demográfiai válságot élünk meg Soltvadkerten, folyamatosan csökken a lakosság, és várja szeretettel a jószándékú ötleteket, hogy mit lehetne tenni. Gondolkodjunk hát együtt! Alapgondolat lehetne, hogy ismerjünk el minden olyan hivatást, mely támogatja az egészséges életet, születést, nevelést és tegyünk ezen szervezetek, dolgozók boldogulásáért, jobb munkakörülményeiért.

Végül pedig egy közérdekű eseményre hívnám fel a kismamák, babás anyukák és apukák figyelmét Baba-mama klub indul január utolsó péntekén (január 31-én) 10:00-12:00 között, védőnőink várnak minden érdeklődőt szeretettel a Gyermekjóléti Szolgálat gyermekeknek kialakított játszószobájában!

Erőt, egészséget, jó munkát kívánunk védőnőinknek: Fehér Évának, Mihók Nikolettnek és Molnár Adriennek! Köszönjük!

..::L::..

-Hírdetés -

Friss cikkeink