hétfő, június 27, 2022
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekHelyi értékeinkMűvészlelkek 2. - Az élet fonala

Művészlelkek 2. – Az élet fonala

Egyik percben éled a megszokott életed rutinosan szürkés napjait, a másik pillanatban pedig történik valami, ami mindent felborít.
Valahogy így történt ez Lehoczki Zoltánnal is, az egyik pillanatban még ügyintézőként pörögte végig a napot. Stresszelt, mint más, sokat dolgozott és keveset mozgott, enni sem mindig jutott úgy idő, csak gyorsan gyorsat itt-ott. Az orvost, ha lehet nagy ívben, mert az férfiembernél nem dívik. És jött az, amire nem gondolt, nem számított, hiszen vele ez nem történhet meg. Leállt és újraindult minden, felülírva értékeket, gondolatokat, tetteket. Stroke-ot kapott, túlélő lett.

Négy év telt el azóta, újraépüléssel, átértékeléssel és emiatt ülünk itt tesójának a konyhájában, pont ezek a színes életfonalak miatt. Hiszen a választás ott van, mindannyiunk életében, a hogyan továbbról. Kimérten mondja, hogy már nem siet, már nem kapkod, s bár sokkal csendesebb, nyugodtabb az élete, de több tartalommal bír. Jó időben a kerékpárja, a friss levegő és a természet, ami hívja.

Az esős idők és a tél jöttével pedig a művészetek kapcsolják ki. Elsősorban a fonalképek készítése, amit mesteri szinten űz. Ebből az apropóból kerestem meg, hogy hogyan és miért, miként alakult így. Nyugodt mosollyal mesélte, hogy az érdeklődés, az érzék mindig volt, csak valahogy a újraindulásig nem volt rá idő. Most van.
Egy gyermekkori emlék alapján a Pinteresten nézelődve talált rá a fonalak csodás kuszaságából készült képekre, faldíszekre, térelválasztókra, amit autodidakta módon sajátított el. Az első képe egy életfa lett, mely nászajándék volt egy kedves baráti párnak. A meglepetés rengeteg új feladatot, megrendelést, új képformákat, új fonalakat hozott. A kihívások lelkesítik.

Meglesve az alkotási folyamatot, rájöttem, hogy a szépérzék mellett, Zoltán maximalista. Képeinél törekszik arra, hogy csak tökéletes alkotást adjon ki kezei közül. Odafigyelés, koncentráció, egyedüllét alkotásainak mozgatórugója. Ilyenkor saját magára, befelé figyelve, hangulatának megfelelően csendben, zeneszó mellett vagy előadást hallgatva működik a varázslat. A képek pedig magukért beszélnek. Külön öröm, ha alkotásai otthont találnak a ház falán, üzletben, irodában, egy család, egy ember mindennapjaiban, a szépség mellett emléket és figyelmeztetés adva, hogy az élet törékeny, becsüljük meg!..::L::..

“Az összevisszaságban találd meg az egyszerűséget, a hangzavarban a harmóniát. A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség.”
(Albert Einstein)

-Hírdetés -

Friss cikkeink