hétfő, szeptember 26, 2022
spot_img

Téli autósok(k)

Közlekedni télen is kell.

A közlekedésben az őszi-téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez gyalogosoknak és autósoknak …
– minden közlekedőnek – alkalmazkodni kell.

Esőben jobban csúsznak a kerekek, megnő a féktávolság, a nagyobb vízfelületen a vízen csúszás veszélye fenyeget. Ha a hőmérséklet 0 Celsiusfok alá üllyed, akkor számítani kell arra, hogy a vizes-nedves útfelület lefagy. Ez még jobban növeli a csúszásveszélyt. A jeges-havas úton romlik a menetstabilitás és romlanak a látási viszonyok. Mint minden szezonváltáskor, most is itt az ideje a rendszeres időközönként elvégzendő karbantartásnak. Ha a szokásos feladatok mellett még néhány speciális teendőre is sort kerítünk, biztosak lehetünk abban, hogy a téli hidegben, a fagyos, csúszós utakon is biztonságosan autózhatunk. A legjobb ezeket még azelőtt elvégezni, hogy a hajnali fagyok beköszöntenének. Nézzünk meg néhányat ezek közül.

A kerék körül:
A téli útviszonyok miatt rendkívül fontos, a megfelelő gumiabroncs használata is.
Egyre többen cserélik le a nyári kerékszettet (szerelt) télire.
Csere alkalmával vizsgáljuk meg az abroncs profilmélységét, a mintázat kopását.
A szerelőműhelyekben tapasztalataink szerint készséggel segítenek.
Kopott vagy elöregedett abroncsokkal soha ne induljunk útnak!


Ablaktörlő:


Az ősz és a tél a nagyobb esőzések és a havazások időszaka. Ahhoz, hogy jól lássunk a szélvédőn keresztül, megfelelő állapotú ablaktörlőlapátok kellenek. Ezeket évente tanácsos lecserélni. Ha azonban csíkozva vagy nagyobb sávokat kihagyva törölnek, tegyünk fel újakat hamarabb.
A szélvédőre ráfagyott ablaktörlőlapátokat sose erőltessük, a bejegesedett ablakot soha ne az ablaktörlővel próbáljuk megtisztítani! Az ablakfűtést használva olvasszuk le a jeget. Tipp: egy flakonból téli ablakmosó folyadékot vagy jégoldó sprayt fújva rá gyorsítható a folyamat.


Az ablakmosó folyadékot is cseréljük ki télire.
A nem megfelelő szélvédőmosó folyadék menet közben azonnal a szélvédőre fagyva, a látást akadályozva balesetveszély kockázazát is növeli. Akinek már fagyott szét a tartály, vagy a mosórendszer bármelyik része, tudja, hogy nem úri passzió a téli szélvédőmosó folyadék használata.

Hűtőfolyadék:
Vizsgáljuk meg a folyadék szintjét a tartályban, a legfontosabb azonban, hogy a fagyáspont megfelelő legyen. Ezt általános szabályként a várható legalacsonyabb hőmérséklet alatt 5 C fokkal kell beállítani. Nálunk mínusz 20-25 C fok körül. Feltétlenül ellenőrizzük az értéket, mert a folyadék megfagyása komoly károkat okoz! Ha van erre szolgáló mérőeszközünk, magunk is megtehetjük, ha nincsen, látogassunk el egy benzinkútra vagy szakszervizbe, ahol műszerrel bemérik. Gyakran akár ingyenesen is.
A hűtő folyadékot teljesen le kell cserélni kétévente. Hűtő funkcióján kívül ugyanis adalékanyagok is vannak benne, amik korróziógátló szerepet töltenek be, illetve kenést adnak a vízpumpának, és a hűtőrendszer elemeinek, szelepek, EGR, termosztát, stb.
Mindig a gyári előírásoknak megfelelő hűtőfolyadékot használjunk!

Nézzük át a hűtő-fűtő rendszert:
A vezető komfortérzete is biztonságtechnikai tényező, mivel hidegben nő a reakcióidő, csökken a koncentráló-képesség.
De a befagyott, bepárásodott ablakok leolvasztása, párátlanítása nélkül lehetetlen vezetni. Akkor is használni akarjuk majd a fűtést, ha hidegben elakadunk, várakozni kényszerülünk, vagy csak lassan tudunk haladni. Ellenőrizzük a pollenszűrőket, mivel telítettségük jelentősen csökkenti a szélvédők belső páramentesítésének a hatásfokát.

Ellenőrzzük a zárakat:
Jégoldó spray-vel olajozzuk meg őket az első hajnali fagyok előtt. Tartsunk magunknál (zsebben, táskában) kis kiszerelésű jégoldót, hogy kéznél legyen, ha mégis szükségessé válna.

Hosszabb utazás előtt, nem árt, ha van nálunk a csomagtatróban:

 • egy indító kábel
 • szerszámos doboz
 • hólánc
 • vontató kötél
 • tartalék fagyálló ablakmosó folyadék
 • egy kefe, amivel lesöpörhetjük a havat a kocsiról
 • jégkaparó
 • papír törlőkendő
 • takaró, meleg holmi, kesztyű, tartalék zokni és lábbeli (az átnedvesedett lecserélésére)
 • ivóvíz, esetleg élelem (különösen, ha gyerekkel utazunk)
 • Ellenőrizzük a világítóberendezéseket.

Ellenőrizzük az üzemanyagszintet, lehetőleg ne induljunk útnak kevés üzemanyaggal.
Egy váratlan helyzet esetén, rendkívül kellemetlen, ha üzemanyag hiány miatt leáll az autónk motorja, fűtése.
Legyünk óvatosak, és körültekintőek vegyük figyelembe a megváltozott közlekedési, és útviszonyokat. Inkább induljunk el korábban uticéljaink felé.

Ne feledjük:

mindannyiunkat hazavárnak!

Balesetmentes közlekedést!
.::BR::.

-Hírdetés -

Friss cikkeink