hétfő, szeptember 26, 2022
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekKamasz szemmel: függőségeink

Kamasz szemmel: függőségeink

Témák ezrei kínálják magukat, a jövőre gondolva azonban mi lenne fontosabb, mint a felnövekvő generáció véleménye. Így minden hónapban anonim üzemmódra kapcsolva komoly, érdekes és vicces beszélgetésekből merítve dobunk egy cikket az ősöknek, hogy legyen min gondolkodni, hogyan ne rontsák el a jövő nemzedékét. Mindennapi függőségeinkről beszélgettem két kamasz ismerősömmel és arról, hogy mi jellemzi korosztályukat. Meglepődve tapasztaltam, hogy a két vadkerti fiatal mennyire reális és nem túl pozitív képet fest a jelenlegi középiskolások életéről.

A 18 éves lány, nevezzük Kingának, elmondása alapján: “A mai fiatalok energiaital, telefon és számítógép függők, ezzel gondolom nem mondok újat. Én csak néha kávézom, mert azt jobbnak tartom, mivel heti négyszer van nulladik órám és gyakran öt előtt nem érek haza, a hét második felében már szükség van rá, hogy felébredjek. Nyilván, mint minden kamasz, nem tartom jónak a jelenlegi iskolarendszer, a legjobb szavak a rendszerre: illúzóromboló, kreativitás gyilkos, fárasztó és stresszes. Vannak akik hétvégén engedik le gőz és piálnak, buliznak, van olyan osztálytársam, aki pánikbeteg, de van olyan ismerős fiatal is, aki stikába szedi anyuka nyugtatóját otthon. Drog? Nem tudom, nem ismerek drogost, engem sose érdekelt, így ez kimaradt, ahogy a cigit sem tartom jónak, nekem büdös, nem akarom kipróbálni.A lányok közül sok a sminkfüggő, önbizalom hiánnyal, testképzavarral küzdő. Attól érzik magukat nőnek, hogy minél több pasi figyelmét felkeltik, öltözködés, smink vastagon, kihívó viselkedés és buli minden hétvégén. A fiúk, azokat meg inkább hagyjuk, tisztelet a kivételnek…a legtöbb játékfüggő, kommunikációra nem nagyon képes és gyerekes.A legtöbb gyerek tükre annak, ami otthon van!
Szüleim nem durván, de szigorúak, ők sose akartak a haverjaim lenni, hanem ők szülők. Most kezdem látni, hogy ez nekem mennyire jó, mert megtanítanak kezelni az életet és a szabályokat. Érdekes, én még gyereknek érzem magam és hagynak gyereknek lenni, amíg és ahogy lehet, ez nekem így tuti! Nekem azt hiszem még nincs káros függőségem, hacsak az alvás nem számít annak… “

Beni álnéven futó 15 éves kamaszfiú pedig így nyilatkozott:
” Én nyugis kamasz vagyok, kicsit koravén is, nehezen illeszkedek be a korosztályomba emiatt, mert nem iszok, nem cigizek, nem szeretek bulizni és szexelni se 7. vagy 8. osztályosan akartam, hanem érettebben fogok. Ami a függőségeket illeti kávézom, mert reggel fel kell valahogy ébredni. Szeretek telefonon játszani, vannak határaim, de néha megfeletkezem ezekről! Ebben az esetben természetesen anyukám szól, hogy lassan be kell fejeznem.

Most kezdtem a középsulit, még alakul minden. Tény, hogy nagyon húzós és mindenki másképp kezeli…Szerintem a szülőktől is függ, hogy ki, milyen ember lesz, mert akire mindent ráhagynak, az csak szupernek látszik, de nem az, később visszaüt. Meg társaság függő, hogy ki, mibe keveredik.”

A két jól nevelt gimnazista álláspontja csak ízelítő. Mi lehet a helyzet azokkal, akik nem kapnak ennyi törődést és szeretetet vagy rossz társaságba kerülnek?
Hallgatva őket, elgondolkodtam… lennék-e ma kamasz, ha ez még csak az eszményi oldal?

..::L::..

-Hírdetés -

Friss cikkeink