Márton napi liba lárma Soltvadkerten

Derűs napra ébredtünk, így bizakodtunk abban is, hogy a Márton – napi hagyományos séta az esti csendben – szintén kellemes időben zajlik majd le. Vonultunk már esőben, erős szélben, de az időjárás mára eső- és szélmentességet ígért.

A mai napra már befejeződtek a csoportszobában a barkácsmunkálatok, kisültek a mézeskalács kislibák, a sütőtökös kókuszgolyókat is megformázták a gyermekek, valamint a papírlibák is előkerültek, melyeket a délutáni libavadászathoz bújtattunk el a bokrok alá és a fák tövébe.

Ezt a többéves, kedves hagyományt Homoki Pál evangélikus lelkész nyitotta meg, aki beszélt Szent Márton legendájáról az Evangélikus Óvoda előtti téren várakozó gyülekezetnek.
Pintér Béla keresztyén dalaira gyülekezve, lámpásokkal a kezükben indult útjára a családokból, gyermekekből álló tömeg – ki babakocsival, ki rollerrel, ki pedig sétálva. A felvonulás élére állt a városvezetés, Temerini Ferenc polgármester és Kárász András alpolgármester. A hosszú, több száz sétálóból álló kígyózó sor útvonala évek óta a Bocskai utcáról a Bajtárs utcán át halad a Szentháromság utca felé, majd a Kossuth utca sarkán álló evangélikus templomnál válik szét az evangélikus iskola és óvoda felé.

Ez most sem volt másképp. Dr. Jenei Gábor katolikus atya is várta egy igei áldással a katolikus templom előtt elhaladókat, akik néhány percre megálltak az esti, kissé tompa gyermek zsivajban.
Visszatérve a kiindulási helyszínekre, az iskola és az óvoda is programmal várta a gyermekeket.

A libavadászat nagy sikerélmény az apróknak és a nagyobbaknak , de a gyermekeikben gyönyörködő szülőknek is. A szeretetvendégség minden évben az óvoda és iskola udvarán zajlik, megterített asztallal várjuk az idelátogatókat.

A soltvadkerti Polgárőrség minden évben biztosítja nekünk a haladás útvonalát, ezzel is segítve a zökkenőmentes közlekedést. Fényben úszik az óvoda és a templom fala is, jelezve, hogy Szent Mártonra emlékezünk. Mindezt Lénárt Tamás apuka készíti elő már évek óta, Lakatos Mihály pedig gondoskodik a forró italokról, hiszen a hűvös, párás időben ez melegíti fel az arcokat.

Az Szülői Közösség – Galántainé Pivarcsi Eszter és Németh-Garami Helga vezetésével –, sokat segített az előkészületekben. Az édesanyák és édesapák, valamint a dajka nénik kétkezi munkájukkal és adományaikkal terítették meg az asztalokat, ezzel várva a vendégeket, akik beszélgetni és közösséget építeni jöttek ide.
A plakát hívogató jellege és őszi színei dr. Illésné Ocskó Ágnes édesanya ötlete volt és aki a felvonulás életképeit örökítette meg, Bíró Róbert fotós, aki volt ovis édesapaként évről-évre elkísér bennünket fényképezőgépével az 1km-es útszakaszon.

Úgy vélem, hogy ez egy olyan alkalom itt Vadkerten, melyre büszkék lehetünk, hiszen a gyermekeinkért való tenni akarás, egy olyan megmozdulást és összefogást eredményezett, ami nemcsak a számbeli „nagyságát” jelenti az együttlétnek, de jelenti a találkozás, összetartozás élményét és értékét.

Kiegészítés:
Ez az ünnep szorosan kapcsolódik a „ZÖLD ÓVODAI” címhez is, melyet 2014-ben kapott meg az intézményünk. Célunk, az „Örökös Zöld Óvodai” cím megszerzése.

Újra hasznosított anyagok felhasználásával, kreatív ötletek hozzáadásával készültek el az alkotások, melyek hosszú időre gazdára találnak.

Hachbold Éva intézményvezető – Evangélikus Egyházi Óvoda, Soltvadkert

..::B::..