hétfő, szeptember 26, 2022
spot_img

Bócsatori malactúra

Az idén már kilencedik alkalommal került megrendezésre a Bócsator. A Parkerdőben e jeles napon összegyűlnek hajnal hasadtával a nevezett csapatok, és baráti társaságok, hogy munkával és jókedvvel tisztelegjenek egy régi hagyomány előtt.

Amikor mindenki, minden készenáll és még a disznót sem menekült héthatáron túlra, a Polgármester megnyitja az eseményt, és mindenki heves disznóvágásba kezd.
Más-más technikákat leshetünk el az egyedibbnél egyedibbre díszített tanyaudvarokon.

A malac szúrása után következik a perzselés, és tisztítás, majd a bontás és feldolgozás folyamata veszi kezdetét. Közben a segítők, az asszonyok, készítik a reggelihez a sült vért, és a többi finomságot.A reggeli-pihenő és néhány jó magyar pálinka megkóstolása után folytatódik a munka: darabolás, pecsenyesütés, húsdarálás, kolbászhús fűszerezés-gyúrás, hurka, kolbász töltés, töltöttkáposzta készítés és mi szem-szájnak ingere…

Füstökösök

Az idei évben a FÜSTÖKÖSÖK szmókerei borították akácfüstbe az egyik szegletet, ahol különlegességekkel várták vendégeiket és a rendezvényre látogatóit. A gasztronómia egyik -hazánkban- egyre népszerűbb ágát képviselte ezzel a jó hangulatú, vidám baráti társaság, új színfoltként.


Mi nem vágunk disznót, megtette a hentes, Csak barbekjút sütünk, Tamás lesz a tettes.
Elszántság ül arcán, ott álldogál lazán Felhevül a faszén, minden izzik frankón.
Kolbásznak, sülthúsnak és a babnak illata: Lépjen elő tehát a „Füstösök” csapata!

A központi tanyaudvaron a Halasi Táncegyüttes, és Zenekara szórakoztatta a közönséget. Fellépett a Boróka Általános iskola tánc csapata is, nagy sikert aratva.

Alejandro Vázquez

Idén is ellátogatott Bócsára, megtisztelve kis hazánk gasztronómiai rendezvényét, a Mexikói Nagykövetség kultúrattaséja Alejandro Vázquez , aki kollegáival elkészítette a bócsai sertés alapanyagbók nemzeti eledelüket a Taco-t, melyet sajátkezűleg szervírozott a vendégeknek.

A falu kemencéjében sültek a mennyei kalácsok, és lepények, hogy az édesszájúak se maradjanak éhen.
A délutáni munkát, az esti oklevél és díjkiosztó esemény követte, illetve a Jó Laci Betyár fellépése zárta, ami szintén hagyomány már a családbarát gasztróünnepségen.

Jubiláljunk együtt jövőre a bócsaikkal a X. Bócsatoron!

..::L&B::..

-Hírdetés -

Friss cikkeink